Irak parlamentosu seçim yasasını kabul etti

Irak Parlamentosu, ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin düzenlenmesi için gereken seçim yasasını, uzun görüşmelerin ardından bugün oya sunarak kabul etti.

Parlamento, oturum için salt çoğunluğun sağlanması üzerine bu akşamki oturumunda yeni seçim yasasının maddelerini tek tek oya sundu. Oylamada, Arap, Türkmen ve Kürt milletvekillerinin çoğu hazır bulundu.

Yasanın gecikmesine neden olan Kerkük ile ilgili sorun konusunda, Türkmen ve Araplar'ın 2004 ve 2005 yılları seçmen kütüklerinin esas alınması yönündeki istekleri kabul edilmedi ve esas alınacak seçmen kütüğünü, Irak Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlemesine karar verildi.

Bu arada, Kerkük sorununun dolaylı olarak yer aldığı 5. madde, milletvekillerinin çoğu tarafından kabul edildi. Seçimin olası sonuçlarına dair madde, sonuçları kuşkulu bulunan kentlerde, seçmen artışının yüzde 5'ten fazla olması durumunda soruşturma komisyonu oluşturulmasını öngörüyor. Yasanın, 195 milletvekilinin katıldığı oylamada, 141 milletvekilinin lehte oy kullanmasıyla kabul edildiği açıklanmıştı.

Irak'ta ocak ayında yapılacak seçimlerin düzenlenebilmesi için ihtiyaç duyulan yasa üzerinde, parlamentodaki Arap, Türkmen ve Kürt tarafların, özellikle Kerkük konusundaki düşünce ayrılıkları nedeniyle uzun süre uzlaşma sağlanamamış ve biran önce kabul edilmesi gereken tasarının parlamentonun onayına sunulması bu nedenle gecikmişti.

Uzun süredir üzerinde çalışılan yasanın parlamentodan geçirilememesi, seçimin ertelenmesi riskini beraberinde taşıyordu.

Kerkük konusundaki anlaşmazlık, Saddam Hüseyin dönemindeki ve ABD işgalinden sonraki nüfus hareketlerinden ötürü, Arap, Kürt ve Türkmenler'in yaşadığı kentte yaşayanların tümünün oy kullanma hakkına sahip olup olamayacağından kaynaklanıyordu.

OBAMA: SEÇİM YASASI, IRAK İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI
ABD Başkanı Barack Obama, Irak Parlamentosu'nun bugün kabul ettiği seçim yasasının Irak için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Barack Obama, yazılı açıklamasında, yeni yasanın, ocak ayında düzenlenecek seçimin planlandığı tarihte yapılmasına olanak tanıdığını ve ABD'nin bu ülkedeki muharip güçlerinin eylül ayına dek geri çekilmesinin önünü açtığını bildirdi.

ABD Başkanı, yasanın kabul edilmesinin ayrıca, düşmanların başarısızlığa uğrayacağının bir işareti olarak algılanabileceğini kaydetti.

Obama, ABD'nin, Irak halkı ve hükümetiyle yakın işbirliği içinde olmayı sürdüreceğini de dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...