Küçük Atalay'ın AİHM zaferi

AİHM'de görülen Atalay Kemaloğlu davası sonuçlandı. Mahkeme Türkiye'yi, yarı yıl karnesini alıp evine dönerken yoğun tipi ve kar yüzünden donarak hayatını kaybeden 8 yaşındaki Atalay'ın ölümünden sorumlu buldu. Türkiye küçük Atalay’ın ailesine 50 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Küçük Atalay'ın AİHM zaferi

Atalay Kemaloğlu, Ümraniye Ayşe Çarmıklı İlköğretim Okulu'ndan yarı yıl karnesini alıp evine dönerken yoğun tipi ve kar yüzünden donarak hayatını yitirmişti. AİHM tarafından bugün açıklanan kararda yer alan bilgilere göre, Atalay'ın evine yürüyerek dönemesine karnelerin erken dağıtılması ve servis aracının gecikmesi neden oldu. Atalay, yolların kaplı olması nedeniyle 4 kilometre uzaklıktaki evine kestirme yoldan gitmek istedi ve Domuzbükü deresini geçerken suya batıp donarak can verdi.

Atalay'ın anne ve babasının, oğullarının ölümünden sorumlu tuttukları Milli Eğitim ve Ulaştırma Bakanlıkları, İstanbul Belediyesi ve Yenidoğan Belediyesi'ne karşı açtıkları dava, muhtarlıktan alınan "fakirlik belgesi" ve adli yardım talebine rağmen Aralık 2005'te idari bir mahkeme tarafından "mahkeme harcını ödeyemedikleri" gerekçesiyle reddedilmişti.

İç hukuk yollarını tükettikten sonra AİHM'ye başvuran Kemaloğlu ailesi, okul idaresini "yoğun kar yağışına rağmen önlem almamak ve 8 yaşında bir çocuğun evine nasıl döneceği konusunda endişe duymamakla" suçladı. Türk hükümeti, "Dava Yargıtay önünde devam ediyor" diyerek AİHM önünde savunma yapmamayı tercih etti.

'YAŞAMA HAKKI İHLAL EDİLDİ'
AİHM tarafından açıklanan gerekçeli kararda, "resmi makamlar okulun erken bittiği konusunda belediyenin servis aracını bilgilendirme konusunda ihmalkar davranmasaydı, Atalay'ın hayatı tehlikeye atılmış olmazdı" değerlendirmesinde bulunuldu. AİHM, Ankara'nın bu ihmal nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkıyla ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

50 BİN EURO MANEVİ TAZMİNAT
Davacı ailenin adli yardım talebinin reddedilmesinin sorumluların hesap vermesini engellediğini belirten AİHM, Türkiye'deki adli yardım sisteminin bireylere kendilerini keyfi muamelelerden korumak için "yeterli güvence sağlamadığını" hatırlatıp, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesini ihlal ettiği soncuna vardı.

Ankara'yı davacı aileye 50 bin Euro manevi tazminat ve 4 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum eden AİHM, davanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanmayla ilgili maddesi temelinde Türkiye'de yeniden görülmesi talebinde de bulundu.

Sayfa Yükleniyor...