Küller Avrupa’nın üzerine çöktü

İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül bulutu nedeniyle dün Avrupa genelindeki her 3 uçuştan 2'si iptal edildi. Havacılık sektörünün günlük zararı 200 milyon doları buldu.

Hava yolu şirketleri, iptal edilen uçuşlar nedeniyle yüzbinlerce yolcuya kiralık araç, tren bileti ve otel odası bulunması sorunuyla karşı karşıya kalırken, havacılık endüstrisinin sadece bir günlük zararının 200 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.


Avrupa hava trafik ajansı Eurocontrol Başkan yardımcısı Brian Flynn, Britanya hava sahasının büyük bölümüyle Avrupa'nın kuzey ve orta kesimlerinde birçok bölgenin uçuşa kapalı olduğunu kaydetti.

Kuzey Avrupa'da uçuşların tümden durduğunu ''gökyüzü tamamen boş'' ifadesiyle anlatan Flynn, bugünün uçuşlar açısından daha da kötü olabileceğinden endişe edildiğini söyledi.

Cuma günü içinde kıta genelindeki 28 bin uçuştan 16 bininin iptal edildiğini belirten Flynn, bunun da bir önceki gün yapılan iptallerin iki katı olduğunu vurguladı.

UÇUŞA KAPATILAN HAVA SAHALARI
İngiltere, İrlanda, Fransa, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Belçika hava sahasını dün uçuşlara kapattı. İtalya'da Milana ve Venedik dahil olmak üzere kuzey kesimindeki havaalanları ile Almanya'da da tüm uluslararası havaalanları kapatıldı.

İsveç ve Norveç'ten daha sonra yapılan açıklamada, hava sahalarının uçuşa uygun olduğu, ancak güvenlik nedeniyle havaalanlarını kapalı tutmayı sürdürecekleri bildirildi.

Fransa, hava alanlarının bugün öğle saatlerine kadar kapalı kalacağını, Belçika ise uçuş kısıtlamalarını bugün sabah saatlerine kadar sürdüreceğini bildirdi.

İsviçre, Slovakya, Hırvatistan ve Macaristan hava sahalarını kapatan ülkeler arasında yer alırken, Polonya Krakow dışındaki havaalanlarını bugün de kapalı tutmayı sürdüreceğini açıkladı.

KÜL BULUTLARININ ETKİ ALANI
Eyfyallayöküll buzulundaki yanardağın çarşamba günü, bir ay içinde ikinci kez faaliyete geçerek kül püskürtmeye başlamasıyla oluşan kül bulutları Britanya, İrlanda ve İskandinavya ülkelerinin yanı sıra Orta Avrupa'yı da etkisi altına aldı.

Bazı bölgelerde hava türbülansı oluşması, gökyüzünü kaplayan küller nedeniyle gündüzün bir anda adeta geceye dönmesi gibi olağandışı olaylar görülürken, birçok bölgede solunum rahatsızlıklarına yol açacağı endişesiyle halkın evlerinden çıkmaması, dışarıda bulunurken de tozdan korunmak için maske ve koruyucu gözlük kullanılması gibi uyarılarda bulunuldu.

Bazı Avrupa kentlerine adeta kaos havası hakim olurken, Amsterdam'da ek tren seferleri kondu, Eurostar şirketinin Londra-Paris-Brüksel, Thalys şirketinin Fransa-Belçika-Almanya seferlerini tam dolu olarak yaptığı, önceden ayrılmış biletlerin bile satıldığı belirtildi.

Britanya'dan Fransa'ya feribot seferleri için biletlerin telaşlı kalabalıklar tarafından rezerv edildiği, Londra'daki taksi şirketlerine Paris, Milano, Amsterdam ve Zurih'e gitmek yönünde isteklerde bulunulduğu da gelen haberler arasında.

ZİRVEYİ DE ETKİLEDİ
Kül bulutları turistik seyahatlerin yanı sıra iş seyahatleri ve diplomatik ziyaretleri de önemli ölçüde olumsuz etkiledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ABD'den ülkesine dönerken Portekiz'e inmek durumunda kalırken, New York'dan Madrid'e gelecek olan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in ertelenen yolculuğu nasıl tamamlayacağı henüz bilinmiyor.

Kül bulutları, Afganistan'da yaralanan ve tedavi için ülkelerine dönmekte olan Alman askerlerini taşıyan uçağın rota değiştirerek İstanbul'a inmesi, ABD'nin İngiltere ve Almanya'daki üslerini geçici olarak kapatması gibi gelişmelere de yol açtı.

İzlanda'da da ise sıcak küllerin volkan çevresindeki buz kütlelerini eritmesi nedeniyle iri buz parçaları akıntıyla sürükleniyor, ülkenin en büyük otoyol şebekesinde yer yer ''ışıltılı'' sel suları akıyor.

Yerden yaklaşık 6 ila 9 kilometre yukarda oluşan kül bulutları ABD'nin doğu sahilleri ile Avrupa arasındaki uçak seferlerini bloke etmiş durumda. Bulutların önemli bölümü ise saatte yaklaşık 40 kilometre hızla Avusturya ve kuzey Fransa ile Rusya'nın doğu ve orta kesimlerine ilerliyor.

Sayfa Yükleniyor...