Kuzey fareleri buzulları eritiyor

Kuzey Kutbu'nda buzulların erimesinde küresel ısınmanın yanı sıra, kuzey farelerinin etkisinin de olabileceği iddia edildi.

Kuzey fareleri buzulları eritiyor

Kuzey Kutbu'nda buzulların azalarak ot ve çalılıkların artmasında küresel ısınmanın etkisi olduğu tahmin ediliyordu. Ancak son yapılan bir araştırma sürpriz bir sonuç ortaya çıkardı. Kuzey Kutbu'nda ot ve çalılıkların artmasında, kuzey farelerinin (lemmus lemmus) parmağının olduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Teksas Üniversitesi'nden David Johnson ve ekibi 50 yıl boyunca kuzey farelerinin, iklim üzerindeki etkisini gözlemledi. Araştırma bu hayvanların bölgede yeşilliğin artmasına katkı sağladığını ortaya koydu.

İDRAR VE DIŞKI TOPRAĞI BESLİYOR
ABD'li bilimadamları, kuzey farelerinin idrar ve dışkılarının toprağı daha verimli hale getirerek bitkilerin büyümesini kolaylaştırmış ya da bu hayvanların yosunları, likenleri ve ölü otları kemirerek yeşilliğin artmasına katkıda bulunmuş olabileceklerine dikkati çekti.

EKOSİSTEMİ ETKİLİYORLAR
Johnson, ''Kuzey farelerinin buzulların erimesinde artış sağladığını söylemediklerini çünkü artışın, hayvanların yoğun olarak yaşamadığı bölgelerde de bulunduğunu, ancak araştırmaya göre söz konusu fareler ve diğer otoburların kuzeydeki bazı ekosistemler için sanılandan daha fazla önemli olduğunu'' belirtti.

Araştırma, İngiliz ''Environmental Research Letters'' dergisinde yayımlandı.

Sayfa Yükleniyor...