Mısır'da sular durulmuyor

Tahrir Meydanı'ndaki çadırları kaldıran ve alandaki göstericilerle arbede yaşayan askerlerin görüntüleri TV'den yayınlanınca muhalifler bir kez daha sokağa indi. Göstericiler Tahrir'den ayrılmamaya kararlı, askerler güç kullanmaktan kaçınıyor.

Mısır'da sular durulmuyor

'Demir yumruk' Hüsnü Mübarek'in 30 yıl sonra devrildiği Mısır, pazar gününe de tansiyonu yüksek başladı.


Mısır ordusuna bağlı askerler, başkent Kahire'de gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanı'na doğru hareket etti. Askerler meydana doğru giderken, ''barış içinde'' diye bağıran göstericilerden birkaçı sıra halindeki askerlere direndi.

Göstericilerle askerler arasında yer yer itiş kakışlar yaşandı ve bazı subaylar göstericilerle konuştu.

Askerler ilerlerken bir göstericinin megafonla, ''Ordu Mısır'ın belkemiğidir. Bizi meydandan çıkarmak onlar için bir çözüm değildir. Bizim taleplerimize karşılık vermek zorundadırlar'' dediği duyuldu.

Basına açıklamada yapan bazı göstericiler de, protesto liderlerinden birkaçının askerler tarafından götürüldüğünü söyledi.

Askerler, iki haftadır gösterilerin merkezi Tahrir Meydanı'na girdi ve göstericiler tarafından kurulan derme çatma çadırları sökerek topladı.

Çadırları söken askerlerle göstericiler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı. Eşref Ahmed adlı bir gösterici, askerlerin kurduğu çadırı sökse de buradan ayrılmayacağını söyledi. Ahmed, ''Çünkü hala yapılması gereken çok şey var. Henüz yerine getirilmiş hiçbir şey yok'' dedi.

TELEVİZYONDA İZLEYİNCE MEYDANA İNDİLER
Askerler çadırları kaldırınca Kahire'nin birçok semtinden muhalifler Tahrir Meydanı'na doğru yola çıktı.

El Cezire televizyonun haberine göre, Tahrir'de yaşanan gelişmeleri televizyonlardan öğrenen çok sayıda gösterici meydana doğru hareket etti.

Tahrir Meydanında bulunan bazı polisler de göstericiler ile birlikte protesto eylemlerine katıldı, askerler göstericileri alandan ayrılmaya ikna etmeye çalışıyor. Askerler ile göstericiler arasındaki arbede sürüyor. Ancak askerlerin güç kullanmak ve halkla sert tartışmalara girmekten kaçındığı gözleniyor.

GÖSTERİCİLER MEYDANDAN AYRILMIYOR
Mısır'da muhalif İşçi Partisi, Müslüman Kardeşler Örgütünün bazı mensupları ile yakınları gözaltında olan bir grup muhalif Tahrir Meydanı'ndan ayrılmak istemiyor.

Ordunun meydanı boşaltmak istemesine karşın gösteri yapan eylemciler, Mübarek'in istifa etmeden önce atadığı ve ordu tarafından da seçimlere kadar ülkeyi yöneteceği ilan edilen Ahmet Şefik hükümetinin halen işbaşında olmasını protesto ederek, olaylar nedeniyle tutuklanan veya gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Tahrir Meydanı'ndaki askerler, bir yandan trafik akışını sağlamaya çalışırken diğer yandan göstericilerin trafiğe engel olmaması için gayret gösteriyor.

Bu arada, muhalif ve İslamcı çizgisi ile bilenen İşçi Partisi, meydanda dağıttığı bildiride, Ahmet Şefik hükümetini istifa eden Hüsnü Mübarek'in atadığını hatırlatarak, "Değişen bir şey yok. Bizler buradayız" dedi.

POLİSLERİN EYLEMİNDE SİLAH SESİ DUYULDU
Kahire'de, polislerin düşük maaşlarını protesto etmek amacıyla yaklaşık bir aydır başlattıkları oturma eylemi sırasında silah sesleri duyuldu.

Görgü tanıkları, birkaç yüz polisin gösteri düzenlediği İçişleri Bakanlığı yakınından silah sesleri duyulduğunu belirti. Binadaki koruma görevlileri de uyarı amacıyla havaya birkaç el ateş açtıklarını açıkladı.

Gösteri düzenleyen polisler arasında yer alan bir kişi, ''12 yıldan beri çalışıyor olmama karşın aylık maaşım 115 dolar. Bizden ne yapmamızı istiyorsunuz. Bu adam (eski İçişleri Bakanı Habib El Adli) bize korkak olmayı öğretti. Polis hastanesi işadamlarını ve zenginleri tedavi etmek için kullanılıyor'' dedi.

Bir diğer düşük rütbeli eylemci polis de 21 yıldan beri polislik yapmasına karşın aylık gelirinin sadece 135 dolar olduğunu belirterek ''Tüm ayrıcalıkları elde edenler yüksek rütbeli polislerdi ve bize aç kalmak düşüyordu. Bize bu durumu beğenmiyorsak halktan para almamız söylenirdi'' diye konuştu.

GÖNÜLLÜ GENÇLER SOKAKLARI SÜPÜRÜYOR
Tahrir Meydanı'nda bekleyiş devam ederken, gönüllü gençlik grupları da ülkede yaşamın normale dönebilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Ellerinde süpürge ve kovalarla meydanı ve çevre yolları temizleyen gençler, trafik işaretlerini onarıyor.

Üzerlerinde "Gösteriler sırasında ürettiğimiz çöpten dolayı özür dileriz. Ülkeyi biz yeniden inşa edeceğiz" yazılı tişörtler bulunan gençler, Kahire'nin bazı semtlerinde de belediye ekiplerinin çalışmasına yardım ediyor.

MÜBAREK'İN OĞULLARI BİRBİRİNE DÜŞTÜ
Bu arada, istifa eden Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğulları Cemal ile Ala'nın aralarında kavgaya varacak şekilde tartıştıkları ortaya çıktı.

Mısır'da yayımlanan İhbar El Youm gazetesinin cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Mübarek'in küçük oğlu Ala, babasının istifasına giden süreçteki gelişmelere Cemal Mübarek'in sebep olduğunu ileri  sürerek ağabeyi ile tartıştı.

Ala ve Cemal Mübarek'in tartışmasının oldukça sert olduğunu ileri süren gazete, ayrıntılara ilişkin bilgi vermedi.

BAKANLAR KURULU GÖREVİNİN BAŞINDA KALACAK
Öte yandan, ülkede istifa eden Mübarek tarafından oluşturulan bakanlar kurulu geçiş süreci boyunca görevinin başında kalacak.

Mısır kabine sözcüsü, bakanlar kurulunun, ülkede yaşanan siyasi değişim sürecini denetlemek amacıyla görevinin başında  kalacağını ve kabinede büyük bir değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Sözcü, ''Oluşturulan hükümet kalıbı, geçiş süreci tamamlanana kadar, birkaç ay görevini sürdürecek ve ondan sonra yeni hükümet, demokratik prensipler çerçevesinde atanacak'' diye konuştu. Sözcü, bu süre içinde bazı görevlerin el  değiştirebileceğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...