Ortadoğu'daki üvey evlat

ABD'nin Saddam Hüseyin'i devirmek için 2003'teki işgalinden bu yana ilk kez Irak önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Ortadoğu'da uzun zamandır "üvey evlat" muamelesi gören Irak, Arap Zirvesi'nin hazırlıkları ve güvenlik için 500 milyon dolar harcadı.

Ortadoğu'daki üvey evlat

ABD'nin İngilizleri yanına alarak 2003 yılında işgal ettiği Irak yaklaşık 10 yıl boyunca kanlı şiddet olaylarıyla anıldı. ABD'nin geçtiğimiz yıl sonunda askerlerini bu ülkeden çekmesinin ardından Irak, Ortadoğu'da yeniden söz sahibi olmak, varlığını komşu Arap ülkelere hatırlatmak için Arap Birliği Zirvesi'ni Bağdat'ta düzenlemeye talip oldu.

Ancak birçok Arap ülkesi, Irak'ın yaşadığı güvenlik sorunlarını bahane ederek, zirvenin bu ülkede yapılmasına karşı çıktı. Irak'ta Arap Birliği Zirvesi yapılmasına karşı çıkan ülkelerin başında da Mısır geliyordu. İçerde Sünniler ve Kürtlerle önemli problemler yaşayan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, zirvenin Bağdat'ta yapılması için birçok Arap ülkesine önemli ödünler verdi.

HER ÜLKEYE AYRI AYRI ÖDÜN
Başbakan Maliki, Mısır'ı ikna etmek için, Saddam Hüseyin döneminde ödenmeyen Mısırlı şirketlerin ve işçilerin kalan paralarını ödeme sözü verdi. Saddam Hüseyin tarafından 1990 yılında topraklarına girilen Kuveyt'e 300 milyon dolar işgal parası ödemeyi kabul etti ayrıca Kuveyt uçaklarının Irak'a iniş yapmasına izin veren anlaşmaya imza attı. Irak'ta idam cezası alan Suudi vatandaşların, bu cezalarının infaz edilmeyeceğine dair Suudi Arabistan yönetimine garanti verdi.

TÜRKİYE DE DAVET EDİLMEDİ
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Arap Zirvesi'nin ülkesinde yapılması için Arap ülkelerinin çok önemli başka bir koşulunu da kabul etti. Başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri, Suriye'den dolayı İran'ın zirveye davet edilmesini istemiyorlardı. İran'la ilişkilerinin bozulmasını istemeyen Maliki bu noktada çok ince bir politika izleyerek İran'ın yanı sıra Türkiye'yi de davet etmedi. Daha önce yapılan Arap Birliği Zirvesi'ne Türkiye davet edilmişti.

İRAN'LA 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET
ABD ve Arap ülkelerinin tüm çabalarına rağmen Irak, kendisi gibi Şii olan İran'ın etkisinden kurtulabilmiş değil. Irak'ın en önemli ticari ortaklarından biri 10 milyar dolar yıllık ticaretle hala İran. Suriye'deki şiddet olaylarından sonra İran'ın Irak'ın hava sahasını kullanarak Esad rejimine silah yardımında bulunduğu da iddia ediliyor. Söz konusu iddiaların önüne geçmek için ABD, şüphelendiği İran uçaklarının zorla indirilerek aranmasını talep etti. Ancak ABD'nin bu isteği Bağdat yönetimi tarafından kabul görmedi.

Bağdat'ta bugün başlayacak Arap Birliği Zirvesi'nin en önemli gündem maddesi Suriye. Irak, bir yandan İran uçaklarının Suriye'ye transit geçişine izin verirken, aynı zamanda Suriye'deki muhaliflere silah sağlanması için de bir koridor açılmasına göz yumdu. Suriye sınırındaki Sünni Irak vatandaşları, Suriye'deki akrabalarına yasal olmayan yollardan silah sağlıyor.

ABD'DEN ARAP ZİRVESİ ÖNCESİ MESAJ
Irak'ta bugün toplanacak ve hafta sonu devam edecek olan Arap Birliği Zirvesi'nin gündemine Suriye'deki şiddet olaylarının damgasını vurması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton toplantı öncesinde yaptığı açıklamada Esad rejiminin BM ve Arap Birliği'nin barış planının gereklerini yerine getirmediğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun da, Esad'a çağrıda bulunarak, Annan planına uymasını talep etti.

ESAD'DAN GÖZDAĞI
BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı, şiddeti durdurmaya yönelik altı maddelik planı kabul ettiğini açıklayan Suriye yönetimi ise, zirvede Suriye'ye karşı alınacak herhangi bir kararı tanımayacaklarını peşinen ilan etti.

Sayfa Yükleniyor...