Türk bakan 'dini semboller kalksın" dedi

Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı Aygül Özkan'ın okullarda dini sembollerin yasaklanmasını önermesi partisinin ve basının tepkisini çekti.

Türk bakan 'dini semboller kalksın" dedi

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Türk kökenli Aygül Özkan’ın okullarda dini sembollere karşı olduğunu söylemesi tartışmalara yol açtı.

Özkan, Focus dergisine yaptığı açıklamada, devlet okullarında haç ve başörtüsü gibi dini sembollere karşı olduğunu dile getirmesi kendi partisi içinden de tepkilere neden oldu.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Özkan'ın dini sembollerin okulların tarafsızlığını uygun olmadığını dile getirmesi, Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Hrıstiyan Demokrat Başbakanı Christian Wulff'un tepkisine de yol açtı. Wulff, eyalet yönetiminin okullarda bulunan haçları memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Wulff, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, “Aşağı Saksonya'da Hrıstiyanlığa ait sembollerin, özellikle de haçın yer alması, Hrıstiyan değerleri temelindeki toleranslı bir eğitim anlayışı çerçevesinde memnuniyetle karşılanmaktadır” dedi.

Bunun din özgürlüğü temelinde başörtüsü takan öğrenciler için de geçerli olacağını ifade eden Wulff, “Sayın Özkan, dünyaya tarafsız gözle bakan kişisel görüşlerini dile getirmiştir” şeklinde konuştu.

BU POLİTİKACIYA BAKANLIK VERİLMESİ DOĞRU MU?
Özkan'ın önerisine en büyük eleştiri Hrıstiyan Sosyal Birlik üyelerinden geldi. Birlik partilerinin meclis grubunun uyum sorumlusu Hrıstiyan Sosyal Birlik üyesi Stefan Müller, okullardan haçı atmayı savunan bir politikacıya, bir Hırıstiyan partisinde böyle bir görev verilmesinin doğru olup olmadığının iyice düşünülmesi gerektiğini savundu.

Özkan'ın, açıklaması basında da geniş yer buldu. Nordwest Zeitung konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

"Aşağı Saksonya'nın müstakbel Sosyal İşleri Bakanı daha yemin etmeden, kendi partisinde büyük tepkiye neden oldu. 2004 yılından bu yana Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'ne üye olan 38 yaşındaki Özkan, hafta sonunda okullarda haç ve diğer dinî sembollerin yasaklanmasını talep etti. Hıristiyan sembollerin devlet okullarında yeri olmadığı yönündeki açıklaması, partisinde kızgınlığa sebep oldu. Özkan'ın bu göreve atanmasının partisinin kamuoyuna yönelik bir halkla ilişkiler çalışması olduğu izlenimi doğdu. Özkan'ın daha şimdiden 60 televizyon programı ya da buna benzer etkinliğe davet edilmesi de bunu gösteriyor. Ancak Aşağı Saksonya Başbakanı Wulff'un bu seçimi ile, kamuoyunda bitkin olduğu izlenimi yaratan kabinesini canlandırma niyetinin, ne kadar hassas bir manevra olduğu görülüyor."

Hannoversche Allgemeine Zeitung ise konuyu bir başka açıdan ele aldı:

"Aygül Özkan radikal ya da tehlikeli değil. Radikal ve tehlikeli olanlar, ona karşı olanlar. Genç kadın daha şimdiden polis korumasına alındı, çünkü aşırı sağcı Almanlarla kökten dinci yabancılar onu tehdit etti. Bu, Özkan'ın Başbakan Wulff'a verdiği, Hannover'deki zorlu görevi deneme yönündeki sözün ne kadar cesur olduğunu gösteriyor. Özkan bu durumda polis korumasından daha fazlasını hakediyor. Liberal bir hukuk devletinde, barışcıl bir ortak yaşamı savunan herkesin onu aralarına alıp, korumalarını hakediyor."

ÖLÜM TEHDİTLERİ DE ALIYOR
Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olarak dikkatleri üzerine çeken 38 yaşındaki Hrıstiyan Demokrat politikacı Aygül Özkan, Salı günü yemin ederek görevine resmen başlayacak. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine atanmasından bu yana ölüm tehditleri aldığı belirtilen Aygül Özkan'a polis koruması sağlandı.

"Bild am Sonntag" gazetesinde Özkan'ın, iki polis tarafından korunduğu belirtilerek "Özkan, bakanlık görevine getirildiği günden bu yana radikal Almanlardan somut ölüm tehditleri alıyor" denilmişti. Ölüm tehdidi aldığı ortaya çıkan Özkan ise “Ben bu tehditlere boyun eğmem. Aksi takdirde bu yola hiç çıkmamam gerekirdi" dedi.

Sayfa Yükleniyor...