Türkiye'nin yapacak çok reformu var

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin reformlar alanında yapacak çok işi olduğunu, ancak AB'nin de verdiği sözlerde durması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yapacak çok reformu var

Avrupa Birliği'nin genişleme yetkilisi Olli Rehn, Türkiye'nin AB üyelik sürecini yolunda tutmak için AB'deki genişleme yorgunluğunu da dikkate alması ve çok gecikmiş reformlarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu üyesi Rehn, Türkiye eğer AB'ye girmek istiyorsa, ifade ve medya özgürlüğü ve sendikal haklar gibi alanlarda daha "yapacak çok işi" olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Bankası yetkilileriyle Türkiye dahil çeşitli konularda görüşmeler için Washington'da bulunan Rehn, Reuters'le yaptığı söyleşide, "Türkiye temel özgürlükleri güçlendirmek için reformları ciddi biçimde yeniden ele almalıdır" dedi.

Türkiye'nin uluslararası işçi örgütleri standartlarına uygun bir sendikalar yasasını kabul etmesi gerektiğini belirten Rehn bunun üç yıldır Türkiye'den istendiğini söyledi.

"En son Ocak ayına ve ardından Nisan'da söz verdiler, ondan sonra bir daha bu konu açılamadı. Böyle bir anlaşma olmayınca biz de sosyal politika konusundaki müzakere faslını açamayız."

Rehn, Türkiye'nin üyeliği konusunda ülke içinde hakim olan kuşkuları gidermek için AB'nin daha çok çaba göstermesi gerektiğini de kaydetti.

AB SÖZÜNE SADIK KALMALI
"Bu olumsuz çemberi kırmanın yolu adil ve kararlı olmaktır. AB Türkiye'ye verdiği söze sadık kalmalı ve Türkiye'ye bir gün üye olmanın şartlarını gerçekleştirme fırsatını tanımalıdır."

Rehn, Çek Cumhuriyeti'nin bu ay sona erecek dönem başkanlığı ve yerini alacak İsveç başkanlığı sırasında bazı fasılların açılabileceğini belirtti.

Müzakerelerin sona yaklaştığı vergilendirme faslıyla birlikte, Türkiye'nin kapatmak zorunda olduğu 35 fasıldan 11'i tamamlanmış olacak.

Türkiye ile AB arasında 2005 yılında başlayan üyelik müzakereleri, reformların yavaş ilerlemesi, Kıbrıs sorunu ve Almanya ile Fransa'nın itirazları nedeniyle aksıyor.

Rehn, finans krizi, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve üye ülkenin iç sorunlarının, genişleme konularını arka plana ittiğini ifade etti. "Avrupa'da yıllar içinde belli bir genişleme yorgunluğu oluştu. Genişlemenin, finansal krize veya ekonomik resesyona feda edilmemesi gerekir."

Sayfa Yükleniyor...