Yemen'de 'elitlerin savaşı'

Hükümet güçleriyle muhalif aşiretler arasında yaşana çatışmalar başkent Sana’da yoğunlaştı. Yüzlerce silahlı aşiret üyesi başkente ilerliyor.

Yemen'de 'elitlerin savaşı'

Yemen'de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle aşiretler arasındaki çatışmalar hızla bir iç savaş halini alıyor. Binlerce silahlı kişinin başkent Sana'ya doğru ilerlediği haberleri geliyor.

Başkente ulaşmayı başaran Muhalif Haşed aşiretine bağlı yüz dolayında silahlı kişi, güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Sana'daki havaalanında uçuşlar, çatışmalar yüzünden askıya alındı. Yolcular, seferlerin yapılamadığını söyledi. Taraflar arasındaki çatışmaların havaalanına yaklaştığı, yüzlerce yolcunun zor durumda kaldığı belirtildi. Havaalanı geçen hafta da çatışmalar yüzünden kısa süreliğin kapanmıştı.

33 yıldır iktidarda bulunan Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, aylardır süren protestolara rağmen görevini bırakmaya yanaşmıyor. Salih'e bağlı güçlerle aşiret üyeleri, Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından çatışmaya başlamıştı. Çatışmalarda bugüne kadar 100’den fazla kişi öldü.

ELİTLERİN SAVAŞI
Orta doğu uzmanı Sebastian Usher, Cumhurbaşkanı Salih'e bağlı güvenlik güçleriyle ülkenin en güçlü aşireti arasında yaşanan çatışmayı "elitlerin savaşı" olarak tanımlıyor. Usher, "Ülkede eskiden yaşanan ise, Cumhurbaşkanı Salih'in ülkeyi yoksullaştırdığı için iktidarı bırakmasını isteyen, kitlesel, barışçıl bir protesto hareketiydi" diyor.

'SALİH BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ DESTEKLEDİ'
Ülkede güvenlik güçleriyle aşiret mensupları arasında ilan edilen kısa süreli ateşkesin iki gün önce sona ermesinden bu yana yaşanan çatışmalarda onlarca kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Çatışmaların her geçen gün şiddetlendiğine dikkat çeken Usher, çok sayıda hat üzerinden bölünmüş olan Yemen'de ayaklanmaların nasıl sonuçlanacağını tahmin etmenin zor olduğunu da ekledi.

Kuzey ve güney bölgeleri arasında gerilimlerin yaşandığı Yemen'de, el Kaide'nin güçlü bir varlığa sahip olduğu endişeleri de öne çıkıyor. Ancak Usher, Salih'in bu endişeleri kullandığını ve "kendisine karşı kitlesel bir ayaklanmanın ortaya çıkmaması için ülkenin bu hatlar üzerinden çatlamasına izin verdiğini" anlatıyor.

Sayfa Yükleniyor...