Dış açık 50 milyar dolara yaklaştı

Dış ticaret açığı Eylül ayında yüzde 67.3 artışla 6.7 milyar dolar oldu. 9 aylık açık 48.6 milyar dolara ulaştı.

Dış açık 50 milyar dolara yaklaştı

Dış ticaret açığı TL'nin güçlü seyri, iç talepteki canlanma ve dış talepteki daralma nedeniyle Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 67.3 artışla 6.7 milyar dolar, Ocak-Eylül'de ise bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 77.3 artışla 48.64 milyar dolar oldu.

CNBC-e anketine göre Eylül ayında dış ticaret açığının 6.2 milyar dolar olması bekleniyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre ihracat Eylül'de yüzde 5.5 artışla 8.95 milyar dolar, Ocak- Eylül'de yüzde 12 artışla 81.88 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İthalat ise Eylül'de yüzde 25.3 artışla 15.65 milyar dolar, Ocak-Eylül'de yüzde 29.8 artışla 130.52 milyar dolar oldu.

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Eylül ayında ihracat rakamları TİM'in açıkladığı rakamların hafif altında geldi. Bu genelde sık rastlanan bir durum değildir. Genel olarak ihracatta hafif bir yavaşlama görülüyor ki hem AB ülkelerindeki genel durum hem de euronun seviyesi göz önüne alındığında bu yavaşlama bizim beklentimiz dahilinde. İthalat tarafında ise Türkiye'nin sanayi yapısı göz önüne alındığında ihracatın beklentilerin altında gelmesi ile ithalat da beklentimizin altında kaldı" dedi ve şöyle devam etti: "Özellikle liranın güçlü kalmaya devam edeceği ve iç talebin de gücünü koruyacağı önümüzdeki dönemde ithalat tarafının ihracattaki daha ılımlı görünüme karşın genişlemeye devam edeceğini ve bu bağlamda dış ticaret açığının artacağını öngörüyoruz. Yıl sonu için cari açık beklentimiz 40 milyar dolar civarında ve cari açık bu rakamın da üzerinde kalacak gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde açıktır ki cari açık en önemli kırılganlık kaynağı olarak karşımıza çıkacak."

TÜİK verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı Eylül ayında geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 67.9 seviyesinden yüzde 57.2'ye, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 72.7 seviyesinden yüzde 62.7'ye geriledi.

Geçen yıl Eylül ayında yüzde 50 olan Avrupa Birliği'nin (AB) ihracattaki payı, 2010 Eylül ayında yüzde 49.1'e gerilerken AB'ye yapılan ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 3.6 artarak 4.39 milyar dolar oldu.

AB'ye yapılan ihracat Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 14.8 artışla 37.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.6 artarak 1 milyar dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla 655 milyon dolar ile İngiltere, 522 milyon dolar ile İtalya, 476 milyon dolar ile Irak ve 456 milyon dolar ile Fransa takip etti. İthalatta ise Çin ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 40 artarak 1.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin'i sırasıyla 1.6 milyar dolar ile Rusya, 1.48 milyar dolar ile Almanya ve 1.07 milyar dolar ile ABD izledi.

Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi Eylül ayında 1.12 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları olurken; bu fasılı 773 milyon dolar ile kazanlar, makine ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları, 655 milyon dolar ile demir ve çelik, 644 milyon dolar ile elektrikli makine ve cihazlar, bunların aksam-parçaları ve 579 milyon dolar ile örme giyim eşyası ve aksesuarları izledi.

Eylül ayında; en yüksek ithalatı olan fasıl yaklaşık 3.2 milyar dolar ile mineral yakıtlar ve yağlar olurken, bu fasılı 1.8 milyar dolar ile kazan makine ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları, 1.45 milyar dolar ile demir ve çelik ve 1.36 milyar dolar ile elektrikli makine ve cihazlar, bunların aksam-parçaları izledi.

Sayfa Yükleniyor...