'Dolar yıpranır ama yerine geçecek para yok'

Çin'deki Halkın Günlüğü adlı resmi gazetede dolar yıpranabileceği ancak yerini alacak güçte başka para olmadığı görüşü yer aldı.

'Dolar yıpranır ama yerine geçecek para yok'

Çin'in önde gelen resmi yayını, doların dünyanın rezerv para birimi olma konumunun ekonomik sorunlar nedeniyle yıpranabileceği, ancak diğer paralardan hiçbirinin, doların yerini alacak güçte olmadığı görüşünü belirtti.

Halkın Günlüğü adlı resmi gazetede bugün yer alan makalede belirtilen görüşler, son günlerde Çinli yetkililerin zayıf doların, Çin'in büyük dolar rezervlerinin de değerini düşüreceği kaygısını yansıtan açıklamalarıyla paralel.

Makalede euronun potansiyeline de kuşkuyla bakılırken, Avrupa ekonomisinde yüksek işsizlik ve Euro Bölgesi ülkelerindeki uyumsuz döngüler gibi sorunlar nedeniyle euronun zorlanabileceği kaydedildi.

Makalede, "Eğer dolar sürekli değer yitirdiği bir ortama girerse, başlıca uluslararası rezerv para olma statüsü zayıflayabilir" denilirken, buna karşın başka bir paranın doların yerine geçebilecek duruma gelmesinin uzun zaman alacağı belirtildi.

Makalede "Özetle, doları yerinden edecek yeni para birimlerinin ortaya çıkacağı zamana kadar, dolar uluslararası para sistemindeki konumunu muhafaza edecektir" denildi.

EN BÜYÜK DÖVİZ REZERVİ ÇİN'DE
Dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahip olan Çin'in 2.1 triyon dolar değerindeki rezervinin tahminen üçte ikisi dolar cinsinden varlıklara bağlı olduğu için, doların değer kaybı bu ülkeye ciddi olarak zarar verebilir.

Sayfa Yükleniyor...