'Fazla enerji kullananlara ceza olmalı'

Bakan Eroğlu, 'enerji hatlarındaki kayıp kaçağın bir bakıma hırsızlık olduğunu ve Enerji Bakanlığının, alınacak önlemler konusunda gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini kaydetti.

'Fazla enerji kullananlara ceza olmalı'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sektörel Fuarcılık tarafından 29'uncusu gerçekleştirilen Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen konferansta, bu asırda en önemli sektörler arasında enerji, çevre ve gıdanın geldiğini söyledi.
        
Eroğlu, ''Ancak biz enerjimizi maalesef israf ediyoruz. Her manada söylüyorum. Bin dolarlık GSYİH başına normalde Danimarka'da, Japonya'da 100 litreye eşdeğer enerji tüketilirken bizde bu 400 litre. OECD ülkelerinde 200 litre bizde 400 litre. Demek ki bu konuda çok daha atacağımız adımlar var. Bu enerjimizi israf ettiğimizin çok açık bir göstergesi'' dedi.
        
Türkiye'nin enerjisinin yüzde 75'ini dışarıdan sağladığını ifade eden Eroğlu, ''Hem enerjiyi dışarıdan temin edeceksin, hem döviz ödeyeceksin hem de enerjiyi israf edeceksin. Bu asla kabul edilebilecek bir durum değildir'' diye konuştu.
        
Eroğlu, artık sanayicinin enerjinin kıymetini bilerek bunu son derece tasarruflu kullanmanın yollarını bulması, katma değeri fazla olan sektörlere yönelmesi, enerji tasarrufuna çok büyük önem vermesi gerektiğini kaydetti.
        
Veysel Eroğlu, şunları belirtti:
        
''Sanayimizin gerek su, gerek elektrik israfını önlemek için tedbirler alması gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca bir tarihte maalesef Avrupa'daki eski makinelerin yurt içine transferi söz konusuydu. Artık sanayicimiz bunun farkına vardı. Artık yüksek verimli, az enerji tüketen, az atık veren teknolojileri seçiyor. Sanayicilerimizde gitgide bu hassasiyet daha da artıyor. Nitekim İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) da çevre birimi var. Diğer kurumlarda da bu çevre birimleri oluştu.''
        
Aydınlatma konusunda da Enerji Bakanlığına teşekkür eden Eroğlu, kamu kurumlarında çok elektrik harcayan ampullerin kendi bakanlığı da dahil tamamen tasarruflu ampullerle değiştirildiğini, bu konuda neredeyse bir Keban Barajı'nın ürettiği kadar bir enerji tasarrufu yaptıklarına inandığını söyledi.
        
Eroğlu, ''Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın gerek üretim hatlarındaki kayıplar gerekse kaçaklar, bu bir bakıma hırsızlıktır, bunların da önlenmesi için gerekli teşebbüsleri yapması lazım. Kayıp kaçak oranlarının istenilen seviyede düşürülemediği de bir gerçektir. Bu konuda da özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza bağlı birimler, ilgili genel müdürlüklerin biraz daha gayret etmeleri gerekir diye düşünüyorum. Kayıp kaçakların üzerine gitmemiz gerek'' dedi.
        
''DENETİM KONUSUNDA HIZLI ADIMLAR ATMAMIZ LAZIM'' 
Binalarda ısınmadan dolayı da çok büyük, lüzumsuz enerji tüketildiğini belirten Bakan Eroğlu, İstanbul'da binaların yüzde 85'inin doğru dürüst yalıtımının olmadığını söyledi.
        
Eroğlu, ''Dünyanın hiç bir yerinde Türkiye'de olduğu gibi sıvasız veya çatısız bina olmaz. Bu bir enerji kaybıdır. Bu konuya hükümetimiz çok büyük önem veriyor. Ben Sayın Bakanla da görüştüm. Kopenhag sonrasında enerjinin verimli kullanılması çok daha önemli hale geldi. Bu konuya ehemmiyet verilmesi ve denetim çok önemli. Denetim konusunda hızlı adımlar atmamız lazım. Mademki fazla enerji kullanıyor, havayı kirletiyor bunun bir cezası olması lazım. Başka ülkelerde yalıtım yapmadığı zaman belediye onun adına yaptırıyor ve yüzde 50 fazlasıyla bedelini o vatandaştan tahsil ediyor'' dedi.
       
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI KÜÇÜK:
Sektörel Fuarcılık tarafından 29'uncusu gerçekleştirilen Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen konferansın açılışında konuşan Küçük, Türkiye'de tüketilen enerjinin büyük kısmının binalarda ısınma amaçlı kullanıldığını söyledi.

Küçük, ''18 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu konutların yüzde 90'ında hiç bir yalıtım bulunmadığı dikkate alındığında enerji israfının boyutu ortaya çıkmaktadır'' dedi.

Isı yalıtımı yapılması halinde konutlarda yakıt giderlerinin yarı yarıya varan ölçüde düşebileceğine dikkati çeken Küçük, Enerji Verimliliği Kanunu ile konuya çözüm getirilmeye çalışıldığını anlattı.

İnşa edilecek yapıların hem ekonomik hem estetik hem de enerjinin verimli kullanılmasına aracılık etmesi gerektiğini ifade eden Küçük, şunları kaydetti:

''Yapı ruhsatlarının denetim aracı olarak kullanılması artık yetersiz kalmakta, yeni araçlara ihtiyaç bulunmaktadır. Sürdürülebilir mimari ve yapılaşma sıfır emisyonlu mimariyi öngörmektedir. Bunun örnekleri dünyada ve ülkemizde meydana getirilmeye başlanmıştır. Artık ısı yalıtımı mimaride ikinci olgu olamaktan çıkmış birinci derecede belirleyici olgu olmuştur. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak strateji, eylem ve değerlendirmelerin daha net bir şekilde ortaya konulması, bunun bir master eylem planına dönüştürülmesi gerekmektedir.''

Artık havanın, toprağın, suyun ve su havzalarının geleneksel anlayışla korumanın mümkün olmadığını belirten Küçük, sürdürülebilir bir yaşam için yeni şeylerin yapılmasının kaçılınmaz olduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...