"Kentsel dönüşümde kararlılık önemli"

Bakan Babacan: "Türkiye'nin son yıllarda kentleşmeyle alakalı önemli projeleri oldu. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri... TOKİ, bu konuda çok önemli bir rol üstlendi."

"Kentsel dönüşümde kararlılık önemli"

Deutsche Bank Urban Age ödül töreninde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu ödül töreninin, 2 gün sürecek bir etkinliğin başlangıcı olduğunu ifade ederek, farklı birikimlere sahip kişilerin, özellikle kentleşmeyle alakalı sorunları ve çözüm önerilerini tartışması ve ortak akıl üretmesinin hem İstanbul, hem de çevresi için son derece önemli olduğuna işaret etti.

Şehirlerin, ulusal ekonomilerin büyüme motoru ve itici gücü olduğunu, ticari faaliyetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişmede de önemli rol oynadığını dile getiren Babacan, küreselleşmenin kentleşmede de etkisi bulunduğunu, 2030'da dünya nüfusunun yüzde 60'ının şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü anlattı.

Babacan, Türkiye'nin de bu eğilimin dışında olmadığına dikkati çekerek, 1927'de yüzde 24 olan şehirleşme oranının 2000'de yüzde 65'e, 2008'de ise yüzde 75'e çıktığını kaydetti.

Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin son yıllarda kentleşmeyle alakalı önemli projeleri oldu. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri... TOKİ, bu konuda çok önemli bir rol üstlendi. Bugüne kadar 390 bin konut ve çevresindeki sosyal donatı TOKİ tarafından üretildi. Burada kararlılık son derece önemli. Kentlerin çarpık yapılaşmasını önlemek için kurallar koyulacak ve kurallar konusunda, yaptırım konusunda asla taviz verilmeyecek. Aksi halde İstanbul'un bazı semtlerine baktığınızda tablo gerçekten yürekler acısı. Çarpık yapılaşma, toplumsal yapıyı da beraberinde getiriyor.''

Sayfa Yükleniyor...