Krizde 9 trilyon dolar yardım yaptılar ama...

AB ülkeleri, bankacılık krizinin patlak vermesinden bu yana finansal sektörlerine 5,9 trilyon dolar yardım etti. Fed de şirketlere 3,3 trilyon dolar kredi sağladı.

Krizde 9 trilyon dolar yardım yaptılar ama...

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bankacılık krizinin patlak vermesinden bu yana finansal sektörlerine 4,5 trilyon Euro (5,9 trilyon dolar) yardım etti. Yardım, garantiler, varlık kurtarma ve hibeleri de içeriyor.

İngiltere, 2008 yılı Ekim ayı ile 2010 yılı Ekim aylarında finansal sektörüne 850,3 milyar Euro destek vererek listenin başında yer aldı. İngiltere'yi, 723,3 milyar Euro ile İrlanda, 599,7 milyar Euro ile Danimarka izledi.

Listenin son sırasında finansal sistemine 1,7 milyar Euro destek olan Litvanya yer aldı.

Avrupa Komisyonu, bankacılık sektörüne yapılan yardımları yavaş yavaş azaltmak için bir çerçeve çizdi. Buna göre, 1 Ocaktan itibaren devlet desteğine ihtiyaç duyan her banka bir yeniden yapılandırma planını kabul etmek zorunda kalacak.

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia, ''Neredeyse iki yıl süren özel devlet destekli yardım rejiminin ardından artık normal piyasa işlevine yavaş yavaş dönmeye hazırlanmamız gerekiyor'' dedi.

Finansal sektöre kriz desteği dışarıda tutulduğunda 2009 yılında Avrupa Komisyonu'nun tüm üyeler için onayladığı destek 2008 yılında da olduğu gibi 73,2 milyar Euro oldu.

AB ülkeleri ve finansal sektörlerine verdikleri destekler şöyle:

KİM NE KADAR DESTEK VERDİ? (milyar Euro)

FED'DEN DE 3.3 TRİLYON DOLAR
Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) da küresel kriz sırasında piyasaları istikrara kavuşturmak için kredi sağladığı şirketleri açıkladı.

Buna göre, banka, 1 Aralık 2007 ile 21 Temmuz 2010 tarihleri arasında 11 farklı programla 21 bin işlem yaparak 3,3 trilyon dolar kredi verdi. Fed, kriz sırasında, ABD'li ve yabancı bankalara, başka ülkelerin merkez bankalarına, General Electric'den Harley-Davidson'a kadar çeşitli şirketlere, ayrıca emeklilik fonlarına kredi sağladı.

Fed'in verilerine göre, İsviçreli UBS, Fed'in Finansman Bonosu Fonlama Kolaylığı (CPFF) programından 74,5 milyar dolar borçlandı. İngiliz Barclays Bank da Fed'in başka bir programından 18 Eylül 2008 tarihinde 47,9 milyar dolar aldı. Fed, ABD'li bankaların yanı sıra Avrupalı bankalara ve merkez bankalarına kredi olanağı yaratması nedeniyle bir anlamda ''dünyanın merkez bankası'' haline gelirken, ABD'li Bank Of America ve Wells Fargo Fed'in bir programından 45'er milyar dolar borçlandı.

Belçikalı Dexia bankası 2008 yılında Fed'den 23 milyar dolar, Alman Commmerzbank yaklaşık 20 milyar dolar, Fransız Natixis bankasının 27 milyar dolar yararlandığı Fed programlarından, General Electric (GE) firması 16 milyar dolardan fazla, Harley-Davidson 2,3 milyar dolar ve Caterpillar 733 milyon dolar kredi aldı.

Fed'in CPFF programından yararlanan en üstteki yedi şirketten üçünü özel şirketler oluşturdu. New York merkezli Hudson Castle 53,3 milyar dolar, BSN Holdings 42,8 milyar dolar ve Liberty Hampshire Co. 41,4 milyar dolar borçlandı. Büyük kurumsal yatırımcılar Pimco, T. Rowe Price ve BlackRock'ın yanı sıra ülkenin en büyük kamu emeklilik fonu California Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi ve Bristol Kenti Emeklilik Fonu'nın yanı sıra bazı sigorta şirketleri de Fed'in fonlarından yararlandı.

Fed ayrıca Aralık 2007'den Ekim 2008'e kadar, yabancı merkez bankalarına swap (karşılıklı döviz takası) olanağı sağladı. Bu olanaktan en fazla Avrupa Merkez Bankası (AMB) yararlanırken, diğer faydalananlar İngiltere, Avustralya, Danimarka, Japonya, Meksika, Norveç, Güney Kore, İsveç ve İsviçre merkez bankaları oldu. Fed, sona eren kurtarma programlarında kredi kaybı olmadığını da açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...