Olympus milyarlarca dolar zararı 'örtbas etti'

Japon fotoğraf makinesi devi Olympus'un adının karıştığı mali skandalı soruşturan panel, şirketin gizlediği yatırım zararının 1,7 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Olympus milyarlarca dolar zararı 'örtbas etti'

Panel, 'sorunların şirket yönetiminin odağında yattığını, skandala Japon mafyası "Yakuza"nın da karıştığı yolundaki iddiaların kanıtlanamadığını' bildirdi.

Roland Buerk, mafyanın karıştığı iddialarının doğrulanması halinde, şirketin çöküşünün hızlanacağı görüşünü aktardı.

Panel üyeleri bağımsız olsalar da şirket yönetimince atandıklarından sınırlı yetkileri bulunuyordu. Olympus skandalına ilişkin Japonya'nın yanı sıra ABD ve İngiltere'de de adli soruşturmalar devam ediyor. Olympus hisseleri panelin raporunu açıklamasından kısa süre önce yükseldi. Ancak raporun açıklanmasını takiben Tokyo borsası, Olympus hisselerinde işlemleri durdurdu.

Tokyo Borsası raporun incelenmekte olduğunu ve Olympus'un borsa kotundan çıkarılmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Yine de kimi yatırımcılar, Olympus'un bugüne kadar Japon şirketler arasında görülen en büyük skandallardan birinden sapasağlam çıkacağı görüşünde.

SKANDALIN GEÇMİŞİ
92 yıllık şirket, skandalın ortaya çıktığı Ekim ayından bu yana değerinin yarısını kaybetmişti. Şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Michael Woodford, 14 Ekim'de görevden alınmış, Woodford bu konuda sorular sormaya başladığı için kovulduğunu savunmuştu.

Şirket Woodford'ın iddiaları üzerine, hiçbir yanlış iş yapılmadığını savunmuş ve konunun tarafsız bir kurumca araştırılacağını duyurmuştu.

Ancak Genel Müdür Şiuçi Takayama Kasım ayı başlarında bir basın toplantısı düzenleyerek, kayıpların gizlendiğini itiraf etmişti.

Sayfa Yükleniyor...