Rusya 'altın' döneme dönmek istiyor

Rusya, krizden çıkmak için daha önce uygulanan Altın Standardı Rejimi'nin restore edilerek uygulanmasını ve küresel mali sistemin tekrar disiplin altına alınmasını savunuyor.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre Kremlin’in baş danışmanı Arkady Dvorkevich, Rusya’nın 1930’lara kadar kullanılan Altın Standardı Rejimi'ne benzer bir dünya mali sistemine olumlu bakacağını açıkladı.

Dvorkevich’e göre geçmişte altının yaptığı çıpa olma işlevi, IMF’nin denetimindeki SDR (Special Drawing Rights – Özel Nakit Çekim Hakları) temelli bir sistem tarafından gerçekleştirilebilir. SDR kabaca IMF'in kurulması ile birlikte ortaya atılan ve ülkelerin para birimlerinin birbirlerine paritelerinin değişkenliğini egale ederek daha doğru ekonomik hesaplar yapabilmelerini amaçlayan sanal para birimi olarak tanımlanabilir.

Gazetenin haberinde, Çin ve Rusya G-20 toplantısında IMF’nin SDR temelli rezerv döviz sisteminin, ABD dolarına bir alternatif olarak yeniden ele alınmasını isteyecekleri de ileri sürüldü.

Dvorkevich, bunun mantığa uygun olduğunu ve yeni belirlenecek SDR döviz sistemine ruble ve yuanın da bulunmasını ve yeni sistemde altının daha etkin kullanılması düşüncesinin ciddiye alınması gerektiğini savundu.

Altın Standardı Rejimi, 19. yüzyıl boyunca dünya mali sistemi için bir çıpa işlevi görmüş ancak Birinci Dünya Savaşı sırasında hükümtlerin aşırı harcamaları sonucunda 1930’lu yıllarda çökmüştü.

Son çeyrek yüzyıldır mali aşırılıkların ve olağanüstü borçların altına dayanılarak disiplin altına alınıp alınamayacağı tartışmaları devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...