Şahenk: Tarım ve teknoloji işine gireceğiz

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, tarım ve teknoloji işine gireceklerini belirterek, "Güney Koreli bir firmayla Türkiye'de e-ticaret platformu kuruyoruz. Türkiye'ye yatırımcıları getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Şahenk: Tarım ve teknoloji işine gireceğiz

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

BBVA ile ortaklığa uzun vadeli baktıklarını söyleyen Şahenk "Son bir yılda iki grubun iş yapış stilinin aynı yönde olduğundan emin olduk. İnsanlar birbiriyle daha fazla kaynaştı. Bu dönemi biz fırsat olarak kullanıyoruz. Biz grup olarak da çok memnunuz. Bankadaki çalışan arkadaşlar da memnun" dedi.

Şahenk sözlerini şöyle sürdürdü: "BBVA İspanya bayrağını taşıyan bir müessese. Keşke bizdeki kararlılık, siyasi güç olsa da bunları çözebilseler. BBVA'in Avrupa'daki portföyü yüzde 25. Son 9 yılda İspanya'da piyasadaki büyüklüklerini kaybettiler ama şimdi büyüyorlar. Yeni Güney Kore'den geldim. Belirli müesselerle teknoloji, internet ve bir-iki konu üzerinden yatırım yapmak istiyoruz. Türkiye'ye büyük bir ilgi var. Yatırımcı olaya uzun vadeli bakıyor. Bizim bakış açımız uzun vadeli. Biz grup olarak yaptığımız işleri daha iyi yapmaya çalışıyoruz. İlk üçte olmadığımız hiçbir konuda olmamak istiyoruz. Grup tarım ve teknoloji işine de girecek. Ana işimiz bankacılık, sonra otomotiv, sonra medya ve birçok konuda da işlerimizi daha iyi yapmaya devam edeceğiz.

Türkiye'de ilk önce tarımda ve hayvancılıkta bazı şeyler yapmaya çalışacağız. Türkiye'nin tarımda çok daha rekabetçi olacağını düşünüyorum. Niğde'de bir Ziraat Fakültesi inşaatına başladık. Güney Kore'nin büyük gruplarından biriyle Türkiye'de e-ticaret platformu kuruyoruz. Yine teknolojide üretimle ilgili bir-iki sürprizimiz olacak. İspanyolları nasıl çektiysek, Türkiye'ye yatırımcıları getirmeye devam edeceğiz.

Birçok sektörde büyüme imkanı var. Bankacılık büyüyen bir ekonominin dinamosu. İnşaat, otomotiv, gayrimenkul geliştirme, son teşvikle birlikte Ar-Ge'nin içine girdiği IT'de Türkiye gelişmelere gebe. Büyüyen bir ülkede yenimedyanın çok gelişeceğini görüyoruz. Banka olsun, otomotiv olsun, medya olsun 10 sene sonra bu sektörü kullananlar ne isteyecek? Bankacılık rekabeti belki internet şirketlerinden gelmeye başlayacak. Buna hazırlıklı olmak lazım."

10-15 YILDA İLK 10 ARASINA GİRERİZ
Türkiye'de başarı reçetesinin istikrar olduğunu belirten Şahenk, "Enerji dolu, çalışkan bir nüfusumuz var. Biz bu nüfusu eğitimle yürekle desteklersek inanıyorum ki, Türkiye 15-20 yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacaktır.  Türkiye son 10 yılda yaptığı değişimi, gerektiğinde vitesi küçülterek yavaşlamayı çok iyi yönettiğini gösteriyor. Böyle devam ettiği sürece Türkiye'ye ilgi devam edecek. Bazı Avrupa bankaları hep böyle kalmayacaklar. Yatırımcılar kafalarını kaldırıp kendi problemlerini çözdüğü zaman sağa sola bakmaya başlayacak. Türkiye'de daha çok banka birleşmesi, satın alması olacak, yeni yabancılar girebilir" dedi.

GONZALEZ: ORTAKLIK ÇOK İYİ İŞLİYOR
BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Gonzalez de şunları kaydetti: "Burada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu ortaklık artık çok daha fazla deneyimle besleniyor. BBVA için bu ortaklık çok pozitif. Bu sayede uluslararası bir varlık haline geldik. Türkiye'nin bu bölgedeki rolü çok büyük.

Bu ortaklık çok iyi işliyor. Biz iki grup olarak ortak çalışıyoruz. Üç yıl sonra Garanti'nin rolü bu ülkede ve bölgede çok daha büyük olacak. Ortaklık da bu fikri destekliyor. Garanti dünyada teknoloji açısından en önemli bankalardan biri. Gelecekte teknoloji bizi çok etkileyecek."

Bir yıl sonra Avrupa'da durumun çok daha iyi olacağını ifade eden Gonzalez, "Kriz önümüze fırsatlar koydu, bunu değerlendirmemiz gerekiyor. İspanya bir yıl sonra çok daha modern bir ülke haline gelecek. Sabırlı olmamız gerekiyor. Avrupa sonsuza kadar ayakta kalacak. Yurtdışından Türkiye'ye yatırım geldiğini göreceksiniz. Çok fazla fırsat var önünüzde" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...