Türkiye'de ortak ATM dönemi

Türkiye'de ortak ATM dönemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başlayacak.

Türkiye'de ortak ATM dönemi

Türkiye'de ortak ATM dönemi 1 Ekim'de başlıyor. Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek uygulama ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Türkiye ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, ortak ATM döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa'da ilk kez bir ülkede ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attığını söyledi.

Ünal, BKM'nin ''Ortak ATM'' projesi için mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, proje kapsamında çalışmalara iki yıl önce başlandığını bildirdi.

Ortak ATM paylaşımı ile ATM lokasyon bilgilerinin tümünü kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydeden Ünal, ''BKM olarak Ortak ATM Projesi ile ilgili yoğun çalışmalarımızın karşılığını 26 bankanın da projeye onay vermesiyle almış olduk'' dedi.

Ünal, Türkiye'nin ATM adetsel büyümesinde Avrupa'da birinci olduğunu belirterek, 44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildirdi.

5 YILDA 3.6 MİLYAR KEZ ATM'YE GİTTİK
Bugüne kadar yapılan ATM yatırımının 600 milyon dolar olduğunu ifade eden Ünal, Türkiye'de son 5 yılda 3.6 milyar kere ATM'ye gidildiğini, her bir milyon kişiye düşen ATM sayısının 264, işlem başına nakit çekim miktarının ise ortalama 190 lira olduğunu kaydetti.

Ünal, bugün pazardaki ATM ağının yaklaşık yüzde 44'ünü Altın Nokta, yüzde 30'unu ise Ortak Nokta'nın oluşturduğunu, kalan yüzde 26'lık payın ise bu gruplara dahil olmayan bankaların ATM'lerine ait olduğunu bildirdi.

ÜCRETLENDİRME NE OLACAK?
Ortak ATM kullanımının tüketiciye maliyetine ilişkin bir soru üzerine, Ünal, ücretlendirmenin kartı veren banka ile müşteri arasında belirleneceğini ifade ederek, ''Banka, kendi ücretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ücret talep edecektir veya etmeyecektir'' dedi.

Ünal, bütün bankaların, ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı koşullarda faydalanmış olduğunu belirterek, ''Kart ve ATM sayısı ne olursa olsun bütün bankalar aynı hizmeti alacak. Birbirlerine aynı ücreti ödeyecekler ve giriş ücreti de ödenmeyecek'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...