TÜSİAD'dan hükümete: Üç konuya dikkat

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Koç, ekonomi yönetimiyle ilgili üç konuya dikkat çekti ve bunları "mali disiplin, bağımsız kurumlar ve yapısal reformlar" olarak sıraladı.

TÜSİAD'dan hükümete: Üç konuya dikkat

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi İstanbul'da toplandı.

Konseyin açılışında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç şunları söyledi: "İşsizlik hala en büyük problem olmakla birlikte düşüş trendinde. Ekonomide büyüme ikinci çeyrekte beklentileri aştı. Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimiyle ilgili üç konuya dikkat çekmek istiyorum. Birincisi mali disiplin. Yerli ve yabancı yatırımcıya ciddi bir yatırım ortamı sunmadığımız zaman bu paranın aynı hızla çıkması muhtemeldir. Mali kurala destek verdik. Bizi bir adım öne çıkaracağına inandık. Ertelenmiş olması mali disiplinin sürdürülemeyeceği endişesini taşıyor ancak hükümetin güven verici açıklamaları olumlu. İkinci önemli konu bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlar. Bu yapıların ne kadar önemli olduğunu son 10 yılda anladık. Üçüncü önemli konu ise ekonomide uzun vadeli yapısal reformlara odaklanma gerekliliği.

AB müzakerelerinin devamı önemini korumalıdır. İçinden geçmekte olduğumuz değişim sürecinde yoğun bir reform gündemimiz var. Avrupa'daki bazı siyasilerin söylediklerine kitlenerek kendi yolculuğumuzu yavaşlatmak akılcı bir strateji olmayacaktır. AB'nin Türkiye olmadan reform gerçekleştirmesi çok zor.

Zaman zaman gereksiz ve sert tartışmalara sahne olmakla birlikte referandum süreci sağlıklı geçti. Yeni bir anayasa herkesin talebidir. Bunu yere getiren aktörler sürece katkıda bulunma sorumluluğu ile karşı karşıyadır. TÜSİAD olarak yeni anayasa çalışmaları için toplumsal uzlaşmayı benimsedik. Önümüzdeki aylarda gündemde olacak yeni anayasa çalışmalarının geniş bazlı müzakerelerle yapılacağını umuyoruz. Ancak bu şekilde birlik kaynağı olabilecektir.

Yarının fırsatlarını geçmişten gelen önyargılarımızla feda etmemeliyiz. Düne saplanmayı bırakıp yarına odaklanmak gerekli. Birbirimizi ve kurumları eleştirdiğimiz aslında hepimizin var olan sorunları. Suçlamalarımızda kurum ve kişilere yüklendiğimiz kadar sorunun kendisine de odaklanmak lazım."

BOYNER: YALAN YANLIŞ TEZLERLE SALDIRDILAR
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de şöyle konuştu: "Referandumdan sonra yeni anayasa yapmaya hazır bir Türkiye'de yaşıyoruz. Türkiye'nin kendi içine döndüğü bu zamanda dünya da boş durmadı. Yeniden yapılanmada ekonomi yönetiminde doğru tercihleri yapmış bir Türkiye ön plana çıkacaktır. Son dönemde Anadolu sermayesi İstanbul sermayesi ayrıştırması yapılıyor. Bize göre ayrışma kayıt altındaki ve kayıt dışındaki sermaye.

Temel sorunlarımızın en başında Kürt meselesi geliyor. Tarihimizin hiçbir döneminde olmadığı kadar sorunu tüm boyutlarıyla tartışıyoruz. Kürt meselesinin aynı zamanda ulus ötesi bir boyutu da var. Gerek Barzani yönetimi ve ABD Türkiye'yle bu konuda işbirliği yapıyor. Ancak bunun yeterli olmadığı sürekli söyleniyor. PKK şiddetinin son bulması bölünme kaygılarını ciddi şekilde ortadan kaldıracaktır.

Yalan yanlış tezler üzerinden TÜSİAD’a saldırmanın dayanılmaz hafifliğiyle başları dönenlere bu temel ilkeyi bir kez daha hatırlatmak istedim. Sonuçta kendi işlevini kapalı kapılar ardında iş takipçiliği olarak değil toplumsal farkındalık yaratmak diye tanımlamış ve bunu uygulamaya dökmüş bir derneğiz."

Sayfa Yükleniyor...