4 ilçede seçimler yenilenecek
07.04.2024 11:36
Son Güncelleme: 07.04.2024 14:31
Murat Şahin
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve il seçim kurullarının aldığı kararlara göre Kayseri Pınarbaşı, Nevşehir'in Ürgüp ve Şanlıurfa Hilvan ile Siverek ilçelerinde seçim tekrarlanacak. YSK itirazları karara bağlamak üzere toplandı. Kurul daha önce Van için aldığı kararının gerekçesini de açıkladı.

KÜTAHYA'DA GEÇERSİZ OYLAR YENİDEN SAYILDI

4 İLÇEDE SEÇİM YENİLENECEK



HATAY'DA TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

VAN KARARININ GEREKÇESİ AÇIKLANDI
Gerekçeli kararda "DEM Parti Adayı Abdullah Zeydan'ın yasaklanmış haklarının geri verilmesine dönük mahkeme kararını ortadan kaldıran 29 Mart tarihli Diyarbakır 5. Ağır Ceza mahkemesi kararı yok hükmündedir" denildi.
Kararda Zeydan'ın 31 Mart 2024 tarihi itibari ile seçilme yeterliliği taşıdığını vurgulandı. "Van il seçim kurulun kararının aksine, mazbatanın seçilme yeterliliğine sahip en çok oy alan Zeydan'a verilmesine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.
Zeydan'a mazbata verilmesi kararına 4 YSK üyesi karşı çıktı. Bu üyeler, “kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararı” bulunmadığını ileri sürdüler.

DARGEÇİT'TE OYLAR YENİDEN SAYILMAYACAK
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) adayının belediye başkanlığını kazandığı Mardin Dargeçit'te; AK Parti, oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu'na başvurdu.
Kurul, oyların yeniden sayılması yönünde karar verdi. DEM Parti, karara itiraz ederek YSK'ya başvurdu. YSK, DEM Parti'nin itirazını kabul ederek, İl Seçim Kurulu'nun oyların yeniden sayılması kararını kaldırdı. Dargeçit'te oylar yeniden sayılmayacak.
YSK ayrıca CHP'nin Besni'de seçimin yenilenmesi, MHP'nin Salıpazarı'nda oyların yeniden sayılması, Yeniden Refah Partisi'nin Bafra'da ve Vezirköprü'de seçimlerin yenilenmesi, AK Parti'nin Siirt'te seçimin yenilenmesi, CHP'nin Körfez'de oyların yeniden sayılması veya seçimin yenilenmesine yönelik taleplerini reddetti.

CHP'nin İstanbul'un Bahçelievler, Ümraniye ve Pendik ilçelerinde oyların yeniden sayım talebi reddedildi. Avanos Belediye Başkanlığı seçiminde yeniden sayım talebi de kabul edilmedi.
DEM Parti'nin Bitlis'te belediye başkanlık seçiminde oyların yeniden sayım talebi de reddedildi.
AK Parti’nin Ordu’da İl Seçim Kurulunun sandıkların yeniden sayılması kararının kaldırılması talebi Gölköy, Kumru, Gülyalı İlçeleri için kabul edildi. Ancak yine sayımın başladığı İkizce, Perşembe, Mesudiye, Çamaş, Gürgentepe, Kabataş ve Ünye’de AK Parti'nin yeniden sayımın reddedilmesi talebi reddedildi.

İTİRAZ SÜRECİ 10 NİSAN'DA SONA ERECEK
İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarıyla ilgili YSK'ya başvuru süreci ise 10 Nisan saat 17.00'de sona erecek.
14 Nisan saat 17.00'ye kadar da olağanüstü itirazlar yapılabilecek. Kesin sonuçlar tüm itirazlar sonuca bağlandıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulacak.