Haberler 26.01.2021 - 06:59
TRT Çukurova Radyosu’nun konuğu olan ve Adana kebabının tescil süreci ile TasteAtlas ödülünden bahseden Başkan Menevşe, Adana’nın gastronomi yönüyle çok zengin bir kenti olduğunu dile getirdi. Bu zenginliğin ekonomik olarak da getirisi olması gerektiğini söyleyen Menevşe şunları kaydetti:
"Gastronomi turizmi sadece ülkemizde değil dünyada da önemli bir yere sahip. Kentimizde de atalarımızdan gelen bir lezzet zenginliği mevcut. Önemli olan bu zenginliğimizi en iyi şekilde tanıtmak ve koruma altına almak. Bu konuda ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Şehrimizi markalaştırmaya ve ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. Adana kebabı sadece Türkiye’de değil dünyada da bilinen ve merak edilen bir lezzet ve bir cevher. Elimizdeki bu ve bunun gibi cevherleri parlatmak, hak ettikleri yere konumlandırmak için çabalıyoruz." Başkan Menevşe, yaptığı açıklamasında, tüm dünyanın içinde bulunduğu, sosyal ve ekonomik yaşantıya ciddi anlamda sekte vuran Covid-19 pandemisinin atlatılmasının ardından, Adana’da yeme-içme sektörünün ivme kazanacağına inandıklarını ifade etti.
Adana'daki yeme-içme sektörü temsilcilerine de seslenen ATO Başkanı Menevşe, yaşanan zor sürecin farkında olduklarını ve sektörün sesini her mecrada duyurmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Menevşe, bir yıldan fazladır dünyanın düzenini değiştiren Covid-19 pandemisinin sadece Türkiye’de değil dünyada da yeme içme sektörünü derinden etkilediğini belirterek, "Hastalık seyrini azalttığında insanların turizm, yeme-içme gibi sektörlerden aldıkları hizmetlerin hasretini gidermek için yoğun bir çaba sarf edeceğini öngörüyoruz. Aşıyla beraber pandemi sürecinin yavaş yavaş geride kalacağını, hayatın normalleşeceğini umuyoruz. O yüzden sektörün sabırlı olmasını ve gelecek günler için şimdiden kendilerini hazırlamalarını tavsiye ediyoruz" dedi.
"Adanamız'ın değerleri olan bu lezzetler eminim ilerleyen yıllarda gastronomi yarışında ipi göğüsleyeceklerdir" diyen Menevşe, kente kazandırılacak olan coğrafi işaret tescillerinin yeme-içme sektörünü destekleyeceğini ve istihdamı arttıracağının altını çizdi.
İşte dünyanın en iyi geleneksel lezzetleri...
30- Cevapi (Kebap), Bosna Hersek
29- Pesto soslu trenette, İtalya
28- Ossobuco (Sebzeli et), İtalya
27- Laksa (Baharatlı erişte çorbası), Malezya
26- Cacio e pepe (Karabiberli peynirli makarna), İtalya
25- Parrilla (Mangalı), Arjantin
24- Piruhi (Mantı), Polonya
23- Haçapuri, Gürcistan
22- Churrasco (Izgara et), Brezilya
21- Kaburga, ABD
20- Köfte, Türkiye
19- Carbonara soslu makarna, İtalya
18- Ceviche (Asitte pişirilen deniz ürünleri), Peru
17- Tom yum (Acılı, ekşili çorba), Tayland
16- Bolonez soslu tagliatelle, İtalya
15- Lazanya, İtalya
14- Arroz de marisco (Deniz ürünlü pilav), Portekiz
13- Risotto, İtalya
12- Gyros (Döner), Yunanistan
11- Dolma, Türkiye
10- Sarma, Türkiye
9- Cochinita pibil (Hafif ateşte pişirilen et yemeği), Meksika
8- Gyoza (Mantı),J aponya
7- Saltibarsciai (Pancar çorbası), Litvanya
6- Tacos al pastor (Etten yapılan taco), Meksika
5- Döner, Türkiye
4- Lomo saltado (Sığır filetosu), Peru
3- Ramen (Erişte), Japonya
2- Adana kebap, Türkiye
1- Margherita pizza, İtalya