Bulgurun serüveni

Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Gaziantep'in önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan bulgurun haziran ayında başlayan sezonu eylül ayının sonuna kadar sürmektedir. Altın sarısı buğdayın Gaziantep Nizip'te bulunan bulgur işleme mekanlarından yola çıkarak sofralarımıza kadar gelme hikayesi fotoğrafçı Melih Sular'ın objektifine yansıdı.

  • 1

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Bulgur; Buğdayın işlenmesi sonucu oluşan Anadolu coğrafyasının en önemli tahıl grubu besinlerinden birisidir. Ekonomikliğinin yanında aynı zamanda önemli bir de karbonhidrat kaynağıdır. Özellikle lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olan bulgurun bir tabağında günlük ihtiyacınız olan bir çok vitamin ve mineral bulunmaktadır.
    Fotoğraflar: Melih Sular
  • 2

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Ülkemizde Gaziantep'in önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan bulgurun haziran ayında başlayan sezonu, eylül ayının sonuna kadar sürüyor. Altın sarısı buğdayın Gaziantep Nizip'te bulunan bulgur işleme mekanlarından yola çıkarak sofralarımıza kadar gelme hikayesini Melih Sular fotoğrafladı.
  • 3

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Gaziantep buğday pazarından işletmeciler tarafından özenle seçilen buğdaylar kamyonlara yüklenerek işletmelerin buğday ambarlarına getiriliyor. Bir sergide ortalama 15 ton buğday kullanılıyor.
  • 4

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Buğdayın bulgura dönüşmesi işlemi öncesinde ambarda bulunan makineler tarafından işlenerek içindeki taş vb maddelerden arındırılıyor.
  • 5

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Büyük bir düdüklü tencereye benzeyen fırında 4 tonluk su kaynatıldıktan sonra içerisine alabildiği kadar buğday atılıyor.
  • 6

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Yaklaşık olarak 1 saat boyunca haşlanan buğdaylar yapılan aparatlar sayesinde traktörlere oradan da zemini temiz olan betona yayılıyor.
  • 7

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Tahta küreklerle yayılan buğday, traktörler tarafından karıştırılarak kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işlemi süresince sürekli olarak karıştırma işlemine devam ediliyor.
  • 8

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
    Kuruyan buğdaylar tekrardan alınarak kepeklerinden temizlenmek amacıyla makine vasıtasıyla işlenip kurutuluyor ve sonrasında ise çuvallanarak üreticiden tüketiciye doğru yola çıkıyor.
  • 9

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 10

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 11

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 12

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 13

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 14

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 15

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 16

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 17

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 18

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 19

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 20

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 21

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 22

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 23

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 24

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 25

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 26

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 27

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 28

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 29

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 30

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 31

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 32

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 33

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 34

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 35

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 36

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni
  • 37

    Bulgurun serüveni

    Bulgurun serüveni