12 bin yıl önce Anadolu'da

Aktüel Arkeoloji Dergisi 27. Sayısında dünya tarihinin en büyük keşiflerinden biri sayılan ve Uygarlık Tarihinin yeniden yazılmasını sağlayan Göbekli Tepe’yi okuyucusu ile buluşturuyor.

12 bin yıl önce Anadolu'da

Çok değil on yıl önce, insanlık tarihi adına yaşanan çok büyük bir keşif son birkaç yüzyıldır insanlık tarihi üzerine araştırma yapan herkesin yazdıklarının sil baştan yeniden yazılması yol açar. Aktüel Arkeoloji Dergisi 27. Sayısında bu keşfin izinde kazı başkanı Klaus Schmidt’ın anlatımı ile 12.000 yıl önce Anadolu’da nasıl bir kırılma ve değişme yaşandığını yazdı. Konu sadece Göbekli Tepe ile sınırlı değil, Göbekli Tepe’den yaklaşık 35 yıl önce bulunan ama anlaşılamayan Çayönü ve Nevali Çöri gibi İlk Neolitik ve Neolitik öncesi yerleşimler bugün insanoğlunun ortak bilincinin nasıl oluştuğunu gösteren yapı taşları olarak hem zihnimizde hem de davranışlarımızda edindiği yerler dergide anlatılan konular arasında.

Neolitik Dönem ile başlayan yerleşik yaşamdan önce de avcı- toplayıcı olarak göçebe yaşayan insan toplulukları için kutsal bir alan ve bilinen ilk mimari yapı olduğunu ortaya çıkardı. Bu yapı, günümüzden yaklaşık 12-13 binyıl önce, oldukça gizemli bir şekilde inşa edilen T biçiminde anıtsal dikilitaşlardı. Birbiri ardınca yuvarlak bir yapı oluşturacak şekilde dizilmesi ve bunların her birinin üzerine, işçilik bakımından muhteşem sayılabilecek motiflerin bezenmiş olması herkesi şaşkına çevirmişti. Onlarca soru soruldu ve birçoğuna hala cevap bulunamadı. Kimdi bu insanlar ve bu yapıyı inşa etmelerindeki amaç neydi? Nasıl bir sosyal düzen vardı aralarında, bu kadar büyük bir organizasyon gerektiren işi nasıl yapabilmişlerdi? Teknik olarak bu beceriye nasıl ulaşmışlardı? Göbekli Tepe, Anadolu’nun kapısını büyük bir gizeme aralamıştı ve tarih yeniden yazılıyordu. İnsanlığın uygarlığa dönük ilk adımları şimdi Aktüel Arkeoloji Dergisi 27. Sayısı ile.

Dergide ortaya çıkan sonuçlardan bazıları oldukça önemli, bugün, günlük yaşamın yoğunluğu içinde yaşamını sürdürmeye çalışan modern insan için bu bilgiler çok da önemli gözükmüyor olmasına rağmen 12 binyıl önce atılan her adım, bugün insanoğlunun modern yaşamının şifrelerini oluşturmuş görünüyor. Bu şifreler binlerce yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerine yayılarak bilinçaltımızda yaşamış ve bugünkü davranışlarımızın oluşmasına da aynı zamanda yol açmış. İnsanoğlunun, uygarlık tarihi boyunca etkilerini yaşadığı, devrim niteliği taşıyan bu değişiminin sürecini anlayabilmek, geleceği anlamak kadar önemlidir.

Sayfa Yükleniyor...