Açılım 10 Kasım’da Meclis’te

Hükümet, demokratik açılımı aylar süren çalışma ve tartışmaların ardından 10 Kasım'da Meclis Genel Kurulu’na taşıyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in tarihini açıkladığı Meclis sürecinin genel görüşme niteliğinde olması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre hükümet genel kurulda çalışmanın bir paket değil süreç olduğunu dile getirecek. 2002 yılından bu yana demokratikleşme adına atılan adımlar anlatılacak. Avrupa Birliği ve hazırlanan uyum paketlerinin demokrasinin gelişiminde yarattığı etkiye dikkat çekilecek. Bölge halkı için son dönemde yapılan iyileştirmeler, GAP'ın tamamlanması için kaynak aktarılması, TRT ŞEŞ ve RTÜK aracılığıyla Kürtçe yayınlara izin verilmesi, Kürt Dili Enstitüsü’nün kurulması gibi adımların altı çizilecek.

Bu arada hükümetin demokratik açılım çerçevesindeki bazı değişiklikleri yönetmelik ve tüzükle gerçekleştirmesi bekleniyor. Cezaevlerinde açık görüşlerin anadilde yapılması bu düzenlemelerden biri olacak. Taş atan çocuklara verilen cezalar konusundaki yasal düzenlemenin de genel kurul görüşmesinin ardından meclis'e sevkedilmesi bekleniyor. Etkin pişmanlığı düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 221. Maddesinde bir değişiklik öngörülmüyor. Anayasa değişikliği ise demokratik açılımın uzun vadeli aşamasında yer alacak.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e bu süreçte Mahmur Kampı’ndan yeni dönüşlerin olup olmayacağı da soruldu.

Çiçek, ''Bu kampların çok değişik sorunları ve sıkıntıları var, bunları biliyoruz, bunları bir şekilde sonlandırmak gibi bir durum var.” dedi.

Demokratik açılım sürecinde Abdullah Öcalan'ın iyileştirilen hapishane koşullarında yanına yeni mahkumların gönderilmesi de gündemde. Çiçek, bu çalışmanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin kararları doğrultusunda yapıldığına dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...