AK Parti'de fire 'geliyorum' dedi

Kulislerde iki haftadır konuşulan gerçek oldu, AK Parti'de BDP gibi partilerin hiçbir zaman kapatılamayacağından korkan milletvekilleri 'Hayır' oyu verdi. NTV muhabiri Nilgün Balkaç, firenin perde arkasını yazdı.

AK Parti'de fire 'geliyorum' dedi

Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesinin ardından tartışılan üç başlık oldu ancak kamuoyunda Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı gündeme gelse de AK Parti içerisinde en fazla rahatsızlık yaratan madde siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran düzenlemeydi.

Kulislerde yaklaşık 10 gün önce oylama sırasında AK Parti'nin bu maddeyi geçiremeyeceği konuşulmaya başlanmıştı. Ancak bu, NTV ekranlarına haber olarak getirelemedi, milletvekillerinin özgür iradeleriyle yaptıkları gizli oylama olduğu için gündeme taşınamadı.

Hafta sonu itibariyle ise rahatsızlığın daha da arttığı, maddenin düşebileceği yorumları net olarak yapılmaya başlandı.

Pazartesi günü madde oylanırken iktidar ve muhalefetin gözleri oylama sonucundaydı. Pakette ilk kez bir madde 330'u geçemedi, 327 'evet' oyu çıktı.

Maddenin düşmesiyle aslında uzun süredilir konuşulan değerlendirmeler netleşmiş oldu, sonuç AK Parti grubunda ve oturumları başından sonuna izleyen Başbakan Erdoğan için hayal kırıklığıydı.

MHP'YE NE YANIT VERECEĞİZ?
Başbakan Erdoğan dün akşam oylama bittikten hemen sonra Grup Başkanvekilleri ile bir araya geldi. Milletvekillerinin sıkıntısı, ağırlıklı olarak maddenin hayata geçmesiyle birlikte bölücü nitelikteki bazı partilerin hiçbir zaman kapatılmama olasılığıydı.

BDP'nin de madde geçtikten sonra söylemlerini daha da sertleştireceği, PKK eksenindeki söylemleri Meclis'e taşıyıp daha sert bir politika izleyeceği görüşü hakim oldu. Ve bu arada birbiri ardına gelen şehit haberleri de bu kaygıları tetikledi.

BDP ile işbirliği yapılıyor imajı milletvekillerini etkilemişti, vekillerde seçim döneminde MHP'nin meydanlarda kullanacağı "AK Parti kendisini kurtarmak için BDP'yi de kurtardı" eleştirilerine yanıt verilemeyeceği korkusu vardı.

Maddenin düşmesiyle ilk toplantılar, ilk değerlendirmeler yapıldı ve sonuçta Faruk Koca'nın elindeki liste fotoğraf karesine yansısa da kulislerde 'hayır' oyu veren birçok isim konuşuldu. Konuşulan bu listelerden biri fotoğrafla gazetelere taşınınca AK Parti içindeki muhalif olarak ismi geçen ve listede adı yer alan milletvekillerinin sert tepkisine neden oldu.

Başbakan Erdoğan bu atmosferde bugün grup toplantısında milletvekilleriyle bir araya geldi. Önce basına açık konuştu, "Siyaset malzemesiyle kirlenmiş bir konuşma yapmayacağım. Gönlümden kopan samimi hislerimle konuşmak istiyorum" dedi. Ve AK Parti'nin icraatlarını duygusal bir dille aktarınca bazı milletvekilleri gözyaşlarına hakim olamadı.

Açık toplantının ardından kameralar dışarı çıktı ve edinilen bilgilere göre Başbakan duygusal üslubuyla konuşmasına devam etti. Erdoğan, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran 8. maddenin düşmesinden duyduğu üzüntüyü aktararak, bunun birlik ve beraberliğe gölge düşürdüğünü söyledi. Başbakan, "Üzüldüm, keşke böyle olmasaydı, üzülmedim dersem yalan olur" dedi.

HİÇBİRİNİZDEN HUYLANMIYORUM...
Ancak Başbakan'ın demokrat çıkışı milletvekilleri tarafından etkileyici bulundu. Başbakan, "Hiçbirinizden huylanmıyorum, hakkınızda araştırma yapmayacağım. Hiçbir güvensizlik sorunum yok. Diğer partilerin yaptığı gibi yeşil ve kırmızı pullarınızı toplamayacağız" diye konuştu.

Erdoğan'ın, oylamayı herkesin kendi vicdanına havale ettiğini söylemesi de yankı buldu. Erdoğan, "Herkes kendi sorumluluk ve yükümlülüklerini biliyor, bunu bir kez daha hatırlatıyorum" dedi.

Bu arada, Başbakan'ın ev sahibi Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın genel kurulda yazdığı listede ismi olan milletvekillerinden Kürşat Tüzmen, "Ben onunla bu konuyu görüşeceğim. Gruba da gelmedi, keşke buraya gelse, bizim iddialarımıza cevap verseydi. Özür dilemesini bekliyoruz" dedi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut' da, "Biz iktidar partisiyiz, onun getirdiği sorumlulukları biliyoruz. Yasa teklifine imzamızı attık. Herkesten özür dilenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Faruk Koca'nın yer almadığı toplantıda bir açıklamayla Koca'nın özür dilemesi görüşü benimsendi. Milletvekillerini tek tek dinleyen Başbakan da yaşananlara tepki göstererek "Böyle bir şeye kimsenin hakkı yok. Bu tür davranışlarla aramıza fitne giriyor" ifadesini kullandı. Toplantıda Erdoğan'ın çevresinde birlik ve beraberlik havasının ortaya çıktığı, grubun daha da kenetlendiği görüşleri dile getirildi.

PARTİ İÇİNDE KRİTİK OYLAMA ÖNCESİ RAHATSIZLIK YOK
Kritik Anayasa Mahkemesi oylaması öncesinde parti içinde şu saatlerde net bir rahatsızlık gözlemlenmiyor. Yarın oylanacak HSYK konusunda ise kaygıları olanlara gerektiği takdirde bilgi de verilecek. Başbakan Erdoğan, milletvekillerine "Bundan sonra sorun yaşamayalım, belki de bu daha hayırlı oldu. Sorgulamaya gerek yok" mesajı verdi.

Ancak AK Parti kulisleri Faruk Koca'nın oylama için gelmesiyle hareketlenebilir. Listede adı yer alan bazı milletvekilleri Faruk Koca'nın açıklamasını yeterli bulmadıkları takdirde tepkilerini milletvekili arkadaşlarına bizzat aktarabilir.

CHP'NİN ARGÜMANI DÜŞTÜ
Anayasa Mahkemesi'ne gidecek CHP'nin 8. maddenin kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal ettiğini savunacaktı, bu maddenin düşmesiyle birlikte CHP'nin elindeki bu argüman da düşmüş oldu.

Siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeleri içeren geçici 18. maddenin paketten zorunlu olarak çıkartılması ya da farklı bir formülle değerlendirilmesi bekleniyor.

Şimdi muhalefet paketin yüzde 30'unu düşürdüğünü savunuyor, AK Parti'nin içindeki firelerle Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın da düşürülebileceğini hesaplıyor. Gözler bu iki kritik maddede..."

Sayfa Yükleniyor...