Avrupa balıklarını kurtarmak istiyor

AB denizlerinde yıllardır çok fazla balık avlanıyor. Üye ülkelerin balıkçılıktan sorumlu bakanları, aşırı avlanmaya karşı önlem almak için harekete geçti.

Avrupa balıklarını kurtarmak istiyor

AB, denizlerinde aşırı avlanmayı durdurmak ve istenmeden yakalanan balıkların tekrar denize atılmasını yasaklamak istiyor. AB'nin tarım ve balıkçılıktan sorumlu bakanları, yaz aylarında prensip olarak bu konuda anlaşma sağlamıştı. Brüksel'de bir araya gelen bakanlar şimdi de önemli noktaların hayata geçirilmesi üzerinde tartışıyor. Müzakereler başarısızlığa uğramazsa çarşamba sabahı bir karar çıkması bekleniyor.

İrlanda Tarım Bakanı Simon Coveney toplantının açışında yaptığı konuşmada, “balıkçılık politikasının geçmişte işlemediğini“ söyledi.

Almanya Tarım Bakan Ilse Aigner ise cesur reformlar yapılması gerektiğinden söz etti. Reformların odağında istenmeden yakalanan balıkların denize atılmasının yasaklanması yer alıyor. Avrupalı balıkçılar için balık çeşidi ve karasularına göre belirli bazı avlanma kotaları ya da sınırlamalar getirilmesi söz konusu.

AB Komisyonu'nun verilerine göre, balıkçılar avlarının dörtte birini denize geri atıyor. Kotaları sözde uygulamış olsalar da balıkların çoğu yaralı ya da ölmüş oluyor.

Ancak geri atma yasağının nasıl uygulanacağına ilişkin görüş ayrılıkları var. Fransa’nın balıkçılıktan sorumlu bakanı Frédéric Cuvillier, balıkçıların avlarının yüzde 10'unu denize atmalarına izin verilmesini talep etti. Almanya ise yüzde 5'lik bir oranda ısrarcı.

İleride istenmeden yakalanan balıklarla ne yapılacağı konusu da belirsizliğini koruyor. Üye ülkeler bir karara varırsa, bunun Avrupa Parlamentosu'nda da onaylanması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...