BDP kırmızı çizgilerini açıkladı

BDP lideri Demirtaş seçim barajı ve partilere Hazine yardımı konularının, partisinin kırmızı çizgilerini oluşturduğunu ifade etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, 16 yıl önce 2 Mart tarihinde, halkın seçilmiş temsilcilerine, DEP milletvekillerine karşı ''bir darbe'' düzenlendiğini, Hükümetin de buna ortak olduğunu iddia ederek, bunun, siyasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini ve Meclisin itibarının ayaklar altına alındığını söyledi. Demirtaş, bu olayın arkasında MGK kararının olduğunu savunarak, bu müdahalenin, askeri vesayet rejiminin sivil otorite üzerine indirdiği darbe olduğunu iddia etti.

AK Parti iktidarının demokratik muhalefeti, ılımlaştırıp, sisteme entegre etmeyi başardığını öne süren Demirtaş, şöyle devam etti;

''8 yıllık AKP iktidarı döneminde 'biz 28 Şubat zihniyetini bitirdik' diyenler sakın 28 Şubat'ı profesyonelce uygulamış olmasınlar? Birileri uyanmaz ise 28 Şubat bin yıl yaşayacak. Eğer darbe tehdidi kökünden kazınmak isteniyorsa, sadece generalleri tutuklayarak, iktidarınıza yönelik darbe tehdidini bertaraf ederek bunu gerçekleştiremezsiniz.

Yeni bir anayasa, Milli Güvenlik Kurulunun feshi, zorunlu askerliğin kaldırılması, ordunun harcamalarının denetime açılması konularına dokunmadan darbe tehdidini bu ülkeden yok edemezsiniz. AKP, şu anda darbe zihniyetiyle mi uğraşıyor, yoksa sadece kendisine yönelen darbe tehdidiyle mi uğraşıyor?''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Çankaya Köşkü'nde yaptıkları toplantıya da değinen Demirtaş, ''O sırada, İstanbul'da adliyede devam eden soruşturmayla ilgili zirve gerçekleştirdiler. Toplantıda, paşaların tutuklanmalarına gerek olmadığı kararı çıktı. Sayın Baykal, yaptığı açıklamada, burada pazarlık yapıldığını kabul ediyor. Bu tahlili yapıyor ama bundan rahatsızlık duyduğunu ifade etmiyor. Neden? Çünkü orada serbest bırakılanlar, Habur'da serbest kalanlar gibi halk çocuğu değil. CHP, Sayın Başbakan hakkında bir gensoru verebilecek mi'' diye konuştu.

Anayasa değişikliği konusunda düşüncelerini açıklayan Selahattin Demirtaş, seçim barajı ve partilere Hazine yardımı konularının, partilerinin kırmızı çizgilerini oluşturduğunu ifade etti. Demirtaş, seçim barajının düşürülmesi, Avrupa standartlarına çekilmesi gerektiğini, aksi halde bunun adil bir seçim olamayacağını savundu. Demirtaş ayrıca, Hazine yardımının beli partiler arasında bölüştürülmesinin de seçim çalışmalarında haksız rekabeti doğurduğunu söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na da seslenen Demirtaş, “Ergenekon terör örgütünün avukatıyım' diyenler, o darbe hazırlıklarının içinde bizzat bulunan siyasetçilerle ilgili, partilerle ilgili herhangi bir şey yapmayı düşünmüyor musunuz? Sayın Baykal, utanmadan, sıkılmadan partimizi terörle iş birliği içinde olan gruplar olarak tanımlayacak. El insaf” dedi.

Sayfa Yükleniyor...