Beykoz, Ümraniye, Sultanbeyli'de 2B yoğunluğu

2B arazileri için İstanbul'daki 82 bin 243 hak sahibinden 4 bin 672'si başvuruda bulundu. En çok başvuru yapılan ilçeler; Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli oldu.

Beykoz, Ümraniye, Sultanbeyli'de 2B yoğunluğu

2B arazileri için İstanbul'da 82 bin 243 hak sahibi bulunuyor. Bugüne kadar başvurular, 4 bin 672'ye ulaştı. En çok başvuru ise Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli'de yapıldı.

İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, 2B kapsamda İstanbul'da 63 bin 29 adet taşınmaz bulunduğunu, bu taşınmazların 82 bin 243 kullanıcısı olduğunu belirterek, kentte 2B için başvuru yapanların sayısının kanunun yürürlüğe girdiği 26 Nisan 2012'den bu yana 21 günde 4 bin 600'ün üzerine çıktığını, başvuruların ağırlıkla Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli'den geldiğini açıkladı.

Bayrakdar, ''2B için 4 binden fazla kişi başvurduysa belki 10 bin kişi de bilgi almak için gelmiştir. Vatandaş çok ilgili'' dedi.

Vatandaşların, başvuru noktalarından, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 2B başvuru kılavuzuna da ulaşabileceğini belirten Bayrakdar, 2 bin liralık başvuru bedelinin Ziraat Bankası'nın yanı sıra artık diğer kamu bankalarına da yatırılabileceğini duyurdu.

Adalar'da da 2B alanı olduğunu, ancak kadastronun 2B çalışması yapmadığını ifade eden Bayrakdar, ''Orada hak sahipliği belirlenmesi yapılmadı ama yapılacak. 2B çalışmasının az da olsa yapılmadığı yerler var'' şeklinde konuştu.

Bekir Bayrakdar, rayiç bedellerin ayrıntılı şekilde parsel bazında yapıldığını, aynı yerde cadde önünde olan bir parsel ile arkadaki parselin rayiç bedelinin farklılık gösterdiğini vurgulayarak, ''Rayiç bedeller açıklanmadı, açıklandığını söyleyenlere inanmasınlar. Başvuruda bulunanlar da şu anda bedelleri öğrenemiyor. Hak sahipliği kesinleştikten sonra kişilere bu tebliğ edilecek veya kişilerin internet üzerinden öğrenmesine imkan sağlanacak'' dedi.

BANKAYA BEDELİ HAK SAHİBİ KENDİ YATIRACAK
Başvuru bedelini bankaya hak sahibinin yatırması gerektiğini de söyleyen Bayraktar, ''Bazı kişiler dilekçeyi kendisi imzalayıp, başvuruyu çoğunlukla ailesi ile gönderiyor. O kişi de bankaya 2 bin lirayı yatırırken kendi TC kimlik numarasını veriyor. Oysa dekontta mutlaka hak sahibine ilişkin bilgi olması lazım'' diye konuştu.

Karşılaşılan sorunlardan birinin de isim yanlışlıkları olduğuna işaret eden Bayrakdar, ''İsim yanlışlıkları ile ilgili çözüm üretmek için kadastro ile görüşmelerimiz devam ediyor. İsim yanlışlıklarıyla ilgili bir hata varsa insanların tapu kadastro müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Bazen sırf harf hatasından dolayı dava açmak gerekiyor'' dedi.

BEYKOZ'UN YÜZDE 10'U 2B KAPSAMINDA
İstanbul Defterdarlığı ile bütün mal müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor. Defterdarlık, yoğunluğun olduğu Beykoz, Ümraniye, Sultanbeyli ve Silivri'deki mal müdürlüklerinde özel danışma ve başvuru noktaları oluşturdu.

Beykoz'un yüzölçümünün yüzde 10'u 2B kapsamında bulunuyor. Yasadan en çok etkilenen yerler arasında Beykoz Gümüşsuyu Mahallesi'ndeki Karlıtepe Sokak sakinlerinin sayısı 120'yi aşıyor. Karlıtepe Sokak'ta oturanlar da diğerleri gibi prosedürü öğrenmek ve rayiç bedellerin ne olacağını sormak üzere muhtarlık, belediye ya da mal müdürlüğünün kapısını çalıyor.

1980'de Çamlıbahçe'den aldığı arsanın üzerinde evi bulunan Kadriye Özbakır, kendisi gibi emekliler ya da memur ve işçiler için rayiç bedellerin yüksek olacağını savunarak, ''Beykoz'da oturduğu villası 2B kapsamında olanların rayiç bedelleri ödemesi de sorun olmayacak. Burada büyük haksızlık var. İnsanlar rayiç bedelleri ödemek için genellikle kredi düşünüyor'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...