Bu bankada 'para' geçmez

Paranız mı yok. Dert etmeyin…. Artık aldığınız bir hizmetin karşılığını para yerine kendi yeteneklerinizden birini takas ederek ödeyebilirsiniz.

Bu bankada 'para' geçmez

Kendini bir ‘Zaman Kumbarası’ olarak tanımlayan Zumbara isimli platform, tüm hizmetlerin para karşılığında alınabildiği dünya sistemine alternatif bir ekonomi modeli oluşturuyor. Bu sistemde hiç para ödemeden piyona dersi alabilir, elbisenizi diktirebilir hatta avizelerinizi bile taktırabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek sey, platforma üye olup verebileceğiniz hizmetleri ve ihtiyaç duyduklarınızı tanımlamak. Sistemde, aldığınız hizmetin karşılığını o kadar saat başka bir hizmet verererek ödeyebilyorsunuz.

Şu an 8.000’den fazla üyesi olan platformda bugüne kadar yüzlerce saatlik yetenek takası yapıldı. Farklı topluluklardan gelen talepler doğrultusunda Zumbara bir hareket olarak büyümeye devam ediyor.

Herşeyin para ile ölçüdüğü, para vermeden hiç bir hizmetin alınamadığı bu dünyada ‘Hayatta paradan daha değerli şeyler vardır’ diyen alternatif bir ekonomi modeli oluşmaya başladı. Dünya genelinde ‘Zaman Bankası’ olarak bilinen ve dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan bu model iki genç ve kadın girişimci tarafından ’ye uyarlandı. “Zumbara” adıyla hayata geçen platform ‘armağan kültürü’ üzerine kurulu.

Bir sosyal ağ modeli olarak www.zumbara.com isimli web sitesi üzerinde çalışan sistem, üyelerinin birbirleri arasında farklı hizmetleri, zaman karşılığında takas ederek para kullanmadan hizmet alışverişi yapmasını sağlıyor. Platformda şu an 8.000’den fazla üye bulunmakta ve 500 saatten fazla servis değiş tokuşu yapılmış durumda. Her geçen gün daha çok insanın haberdar olduğu ve hızla büyüyen platform, Türkiye için alternatif bir ekonomi hareketi olarak görülüyor ve idealist bir hayalin gerçeğe dönüşmüş halini simgeliyor.

Zumbara’nın kurucularından Ayşegül Güzel bu sistemle İspanya’da yaşadığı yıllarda tanışmış. İspanya’da yaşadığı mahalle içinde kullanılan bu sisteme hayran kalan Güzel Türkiye’ye döndüğünde bu modeli daha gelişmiş ve herkesi içine alabilecek bir platform olarak uygulamaya karar vermiş. Böylece teknoloji ve internetin gücünü kullanarak yola çıkan Ayşegül Güzel, Meltem Şendağ ile bilrikte hayalini hayata geçirmiş. Güzel Zumbara platfromunun çalışma sistemini bir örnekle şöyle anlatıyor:

“Zumbara, para yerine zamanın kullanıldığı yenilikçi bir paylaşım platformu. Mesela ben iyi resim yapabiliyorum ve bunu yapmayı seviyorum. Siz de ne zamandır resim dersi almak istiyorsunuz. Buluşuyoruz, size verdiğim iki saatlik resim dersinin karşılığında, bana iki saat ödüyorsunuz. Ben bu iki saatimi zaman kumbarama atıyorum. Daha sonra bunun bir saatiyle birinden evdeki avizelerimi tamir etmesini, öteki bir saatle de başka birinden bana İngilizce dersi vermesini istiyorum. Bu hizmetler karşılığında onlara birer saat ödüyorum. Onlar da kazandıkları saatlerle, kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar.”

Gördükleri ilgi karşısında çok mutlu olduklarını dile getiren Ayşegül Güzel; Bu fikri kendi topluluğunda yaymak isteyen bir çok kişiyle tecrübelerini paylaşmaya başladığını söyledi. Güzel; “İstanbul içinde başladık ama şu an Türkiye’nin birçok farklı bölgesinden üyelere sahibiz. Dünyadaki farklı ülkelerdeki topluluklardan gördüğümüz ilgi doğrultusunda sitemizi yabancı dile çevrerek hep birlikte Zumbara hareketini büyütmek istiyoruz.” diyor.

Zumbara / Zaman Bankası Sistemi Nasıl İşler?

Sistem, internet sitesi aracılığıyla işliyor.

Üyeler davetiye yöntemiyle sisteme katılabiliyor. Davetiyeniz yoksa siteye girdiğinizde sistem yöneticilerinden davetiye istemeniz mümkün.

Davet üzerine sisteme gelen kişiler, platforma üye olup kendi profillerini oluşturuyorlar.

Kişiler profillerine kendi yeteneklerini, sevdiklerini, hangi konularda diğerlerine yardım edebileceklerini, ne konuda hizmet verebileceklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını tanımlıyorlar.

Kişiler platform içinde ihtiyaç duyduğu hizmeti verebilecek kişiyi bulup iletişime geçiyorlar.

Her bir servis sağlandığında (hizmet verildiğinde) hizmetin süresi kadar zaman kazanılır.

Her bir hizmet alındığında ise, hizmetin süresi kadar zaman ödenir.

Sayfa Yükleniyor...