CHP'de olağan kongre süreci başladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, ''MYK'da alınan kararla bugün itibarıyla olağan kongre sürecini başlatmış bulunuyoruz'' dedi. Bu arada MYK toplantısında, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu ''tek adam'' olmakla suçlayan Mersin Milletvekili Sağlar hakkında disiplin soruşturması açılması da kararlaştırıldı.

CHP'de olağan kongre süreci başladı

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, sözlerine, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlayarak başladı. Böke, tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

''ARTIK 80 MİLYONUN BİR CUMHURBAŞKANI YOK''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye üye olduğunu hatırlatarak, dün itibarıyla 'nin yeni bir döneme girdiğini belirten Böke, "Artık 80 milyonun bir Cumhurbaşkanı yok. Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Sayın Erdoğan bir siyasi partiye üye olarak 80 milyonun Cumhurbaşkanı olma konumundan feragat etti" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendileri için için artık yalnızca partili biri, siyasi bir rakip olduğunu vurgulayan Böke, Erdoğan'ın Cumhuriyeti'ni temsil etme konumunu ve meşruiyetini Türkiye'nin gözünde dün itibarıyla yitirdiğini savundu.

"CHP için bundan sonra Sayın Erdoğan yalnızca bir AKP'lidir" diyen Selin Sayek Böke, şöyle devam etti:

"Bu yaşanmış olan açıkça, bir kez daha devletin çökertilmesidir. Devletin çökertilmesi karşısında Cumhuriyet'in kurucu partisi olan CHP, üzerine düşen sorumluluğun farkındadır. Hayır, bitmedi. Daha yeni başladı. Cumhuriyeti ve devleti çökerten, millet iradesini gasbeden bu gayrimeşru tek adam rejimiyle mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele bitmiş değil, yeni başlıyor. Türkiye mutlaka demokrasiye geri dönecek. Türkiye mutlaka bu tek adam rejiminden kurtulacak ve mutlaka anayasal demokrasiye dönecek."

Türkiye'nin, adına KHK denilen ancak aslında Anayasa'da öngörülen KHK'larla hiçbir ilgisi olmayan düzenlemelerle yönetildiğini ileri süren Böke, devleti çökerten bu yaklaşımın bilgiye düşman olduğunu söyledi. Böke, "Bu yaklaşım bilgiye düşman. Özgür akıldan korkuyor. Öyle ki bir ansiklopediden çekiniyor, Wikipedia'yı yasaklıyor" diye konuştu.

Böke, OHAL'in bedelini tüm halkın, en başta da dar gelirli vatandaşların ödediğinin altını çizerek,TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına değindi. Enflasyonun son 8,5 yılın zirvesinde olmaya devam ettiğine dikkati çeken Böke, "Öyle ki Nisan ayı enflasyonu 11,9 çıkmış durumda. Büyüme son 7 yılın en düşük seviyesinde. Türkiye ekonomisi OHAL'e mahkum edilen bu baskıcı düzende kaybediyor. Bir yangın var, bu yangının içinde hepimiz varız. Biz, Türkiye'yi yoksulluğa, eşitsizliğe zorbalığa mahkum eden bu OHAL düzeninin milyonlarla beraber değiştireceğiz, hayır bitmedi daha yeni başlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

FİKRİ SAĞLAR'A DİSİPLİN YOLU

Böke, "MYK'mızda yapılan değerlendirmeler ışığında Mersin Milletvekilimiz Fikri Sağlar'ın basında yaptığı açıklamalar nedeniyle, hakkında disiplin soruşturması başlatılması için Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir" dedi.

Bir soru üzerine, olağanüstü Parti Meclisi (PM) tarihinin Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından belirleneceğini ve en kısa sürede yapılacağını aktaran Böke, "ihraç" talebinin olup olmayacağına ise PM'nin karar vereceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Selin Sayek Böke, "Kimin özgürlüklerden, kimin farklı görüşlerden, kimin demokrasiden korktuğuna dair bir tartışma yapılacaksa, bu tartışma CHP'ye dair değil, AKP'ye dair ve AKP'nin yarattığı Türkiye'ye dair yapılmalı. Onun için bu iç sesiyle kendisini onu baş başa bırakmayı tercih ediyorum. Bizler kendi tarihimizi de cumhuriyet tarihini de çok iyi biliyoruz verdiğimiz mücadelede bu bildiğimiz tarih üzerinden yazılacak yeni gelecek için bir mücadeledir" diye konuştu.

CHP TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

CHP'nin tüzüğünde disiplin işlemleriyle ilgili konu, yedinci bölümde düzenleniyor.

Tüzüğün 68. maddesinin A fıkrasına göre, PM üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) başkan ve üyelerinin, milletvekillerinin ve partili büyükşehir belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eyemleri, PM'nin istemi üzerine YDK tarafından değerlendiriliyor.

YDK, PM'nin talebine göre, "kesin çıkarma", "geçici çıkarma", "kınama" ve "uyarma" cezası verebiliyor.

CHP'Lİ TEKİN BİNGÖL: OLAĞAN KONGRE SÜRECİNİ BAŞLATMIŞ BULUNUYORUZ

Böke'den sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nın 16-17 Ocak 2016'da yapıldığını anımsattı.

Parti tüzüğünün amir hükmünün 2 yılda bir olağan kongre ve kurultayın yapılmasını emrettiğini belirten Bingöl, bu yıl içerisinde, CHP'nin olağan kongre takviminin işletilmesi ve ardından Parti Meclisi'nin (PM) belirleyeceği bir tarihte 36. Olağan Kurultay'ın yapılmasını değerlendirdiklerini söyledi.

Bingöl, şunları kaydetti:

"MYK'da alınan kararla, bugün itibarıyla olağan kongre sürecini başlatmış bulunuyoruz. Takvimimiz oldukça geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Bizim kongrelerimiz sadece ilçe ve il kongreleriyle sınırlı olmayıp, başlangıcından itibaren bir dizi iş ve işleyişi gerektiren bir kongre süreci. O açıdan bugünden itibaren olağan kongre takvimimiz başlatılmıştır. Bundan önce yaptığımız üç toplantıda da çok büyük bir ağırlıkla milletvekillerimizin, Parti Meclisi üyelerimizin ve il başkanlarımızın ortak kararı da açıklamaları da 'olağan kongre sürecinin başlatılması' yönündeydi. Bu değerlendirmelerin ışığında bugünkü toplantıda kararı aldık ve olağan kongre sürecini başlatıyoruz. Ardından da bu sürecin tamamlanmasının hemen akabinde Parti Meclisimiz 36. Olağan Kurultay'ın tarihini belirleyecek."

Bingöl, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Olağanüstü kurultay talepleri var, bunları nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna Bingöl, "Bizim zaten bu yıl içinde olan kongrelerimizi yapma zorunluluğumuz var, tüzüğümüz bunu emrediyor. Dolayısıyla böyle bir takvim önümüzdeyken, dönüp bir olağanüstü kurultay tartışmasını başlatmak doğru değil. Kaldı ki örgütlerimizin çok büyük bir kesimi bu konuda olağan kongre takviminin başlatılması talepleriyle bize geliyorlar" yanıtını verdi.

''OLAĞANÜSTÜ KURULTAY GÜNDEMİMİZDE YOK''

Örgütlerde yenilenmesi gereken yapıların olduğunu ifade eden Bingöl, "Böyle bir şey söz konusu değil ama olağanüstü kurultay yapsak dahi yıl içinde ikinci bir olağan kongre takvimini başlatmak zorundayız. Düşünün birkaç ay arayla iki kurultay yapılacak. Bu, asla gerçekçi değil. Olağanüstü kurultay bizim gündemimizde yok. Biz bugün olağan kongre takvimimizi başlattık. Bunu da çok sağlıklı bir şekilde yürütüp, kurultayımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

İlçe kongrelerini başlatmadan önce bir dizi işlemin gerçekleştirileceğini, bu kapsamda üye listelerinin, seçmen kütüklerindeki adreslere göre güncelleneceğini anlatan Bingöl, üye listelerinin örgütlere gönderilmesi ve askı süreci ile il ve ilçelere yapılan itirazın ardından kongreleri gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bingöl, resmi ve dini bayramlar ile yaz dönemini göz önüne alarak planlama yaptıklarını, üyelerin, örgütlerin sağlıklı bir kongre süreci geçirmeleri için zaman aralığını geniş tuttuklarını söyledi.

"KONGRELER KASIM AYINA SARKABİLİR"

"Kongre süreci bu yıl biter mi?" sorusu üzerine Bingöl, ilçe ve il kongrelerinin ekim, hatta kasım ayına kadar sarkabileceğini ifade etti.

"Cumartesi günü yapılan il başkanları toplantısında, bazı il başkanlarının 'sizin istifanızı istediğine' yönelik haberler çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bingöl, "Bu, bizim aile içinde yaşanmış bir olay. Bazı il başkanları değil, sadece bir il başkanının, bir bireysel meseleyi gündeme getirerek yapmış olduğu bir açıklama. Onun dışında hiçbir il başkanımız bu doğrultuda açıklama yapmamıştır. Aksine farklı birtakım açıklamalarla o konunun doğru olmadığını ifade etmişlerdir" yanıtını verdi.

Bazı internet sitelerinin konuyu saptırdığını savunan Bingöl, bu anlamsız tartışmayı büyütmenin partiye bir yarar getirmeyeceğini bildiğinden, konuyu gündeme getirmediğini söyledi.

"Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın 2019'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda açıklamaları var. Bunu CHP nasıl değerlendiriyor?" sorusunu Bingöl, "Bizim partimizde arkadaşlarımız zaman zaman kendi düşüncelerini kamuoyuyla paylaşıyorlar. O da Sayın Baykal'ın kişisel görüşüdür. Bunları yetkili kurullarımızda değerlendiriyoruz. Bizim şu anda önümüzdeki en önemli mesele, Türkiye'deki rejim değişikliği" diye yanıtladı.

"ÖNCELİĞİMİZ KONGRE SÜRECİNİ BAŞLATMAK"

Bingöl, "Tüzük ve program kurultayının olup olmayacağı" sorusuna, "Kongreler ve kurultay bizim önceliğimiz ama elbette program ve tüzükle ilgili ilerleyen günlerde ne tür bir ihtiyaç söz konusuysa, ne tür düzenlemeler yapılması icap ediyorsa onlarla ilgili düzenlemeler yapılır, kararlar alınır. Şu anda önceliğimiz örgütlerimizin talebi doğrultusunda kongre sürecini başlatmak" yanıtını verdi.

CHP'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ne zaman başvuracağının sorulduğu Bingöl, "Arkadaşlarımız çalışıyor. Hukukçu arkadaşlarımız, konunun uzmanları bu konuyu enine boyuna değerlendiriyorlar. Çok sağlıklı bir başvuru gerçekleşecek. Onu da zaman içinde paylaşacağız" dedi.

35. OLAĞAN KURULTAY OCAK 2016'DA YAPILMIŞTI

CHP'nin, 35. Olağan Kurultayı, 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde yapılmış, kurultayın ilk gününde genel başkan seçilmiş, ikinci gününde ise PM üyeleri belirlenmişti.

Kurultayda tek aday olan Kılıçdaroğlu, bin 238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alarak yeniden partinin genel başkanı olmuştu.

Öte yandan, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise adaylık için gerekli delege imzasına ulaşamamıştı.

Sayfa Yükleniyor...