Çin’in küresel konumlama sistemi yaygınlaşacak

ABD, AB ve Rusya’dan sonra Çin de kendi küresel konumlama sistemini dünyaya açmak için çalışmalara başladı.

Çin’in küresel konumlama sistemi yaygınlaşacak

2015 yılında tamamlanması planlanan projeyle, 30’dan fazla uydu birbirine bağlanacak. Askeri ve sivil amaçlı kullanılacak Beidou Navigation System (BNS) isimli projenin tamamlanması için iki yıl içinde 10 uydu fırlatılacak. Yeni uydular şu an yörüngede bulunan ve sadece Çin üzerinde navigasyon sağlayan 5 uyduya entegre edilecek.

Projenin tamamlanması ile Çin, ABD’nin GPS (Global Positioning System) ismiyle hakim olduğu küresel yer belirleme pazarında, diğer yer belirleme sistemleri Avrupa Birliği projesi Galileo ve Rusya menşeli GLONASS’a (Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema) alternatif yaratmış olacak.

En az 3 adet uyduyla dünya üzerinde herhangi bir noktanın koordinatları belirlenebiliyor. Ancak atmosfer ve uzay havası etkilerinden dolayı yer belirleme sırasında hatalar oluşabiliyor. Ülkeler bu hatayı engellemek için 4 ve daha fazla uyduyu yer belirleme amacıyla kullanıyor. Yapılan araştırmalara göre en az 8 uydunun kullanıldığı sistemde, el cihazları dünya üzerinde istenilen bir noktayı milimetrik olarak bulabiliyor.

Ülkelerin kendi küresel yer belirleme uydularına sahip olması özellikle savaş zamanında büyük önem taşıyor. Çünkü bu sisteme sahip olan bir ülke, servis verdiği ülkeye yönelik olarak istediği zaman uyduları tamamen kapatabilirken, istediği zaman da uyduların farklı konumlama yapmasını sağlayabiliyor. Günümüzde tüm dünyada kullanılabilen tek küresel konumlama sistemi ABD tarafından geliştirilen GPS iken, Rusya’nın GLONASS’ı geçtiğimiz ay fırlatılan üç yeni navigasyon uydusuyla tüm dünyayı kapsama yolunda ilerliyor.

Çin’in BNS’in ilk uydusunu 2000 yılının Ekim ayında fırlattı, bugüne kadar 5 uydu fırlatan ülke, 2007 yılının Nisan ayında fırlattığı son uydudan beri COMPASS kod adlı ikinci nesil navigasyon sistemi için çalışıyor.

BNS sistemi; GPS, GLONASS ve Galileo sistemi gibi dünyadan 2000 ile 35,786 kilometre uzaklıkta bulunan MEO (Medium Earth Orbit - Orta Yörünge Uyduları) yerine 36 bin kilometre yükseklikte, Ekvator düzleminde olan ve dönme periyotları Dünya’nın dönüş periyoduna eşit olan GEO (Geostationary Earth Orbit - Yerdurağan Yörünge Uyduları) kullanılarak oluşturuluyor. Bir GEO uydusunun ortalama kapsama alanı Dünya’nın %40’ına eşit.

Sayfa Yükleniyor...