Davutoğlu: Her duruma uygun planlar yaptık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’de oylanan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarısı öncesi iki ihtimale göre hazırlıklar yaptıklarını açıklandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’de oylanan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarısının ’de maç gibi canlı yayınlanması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, “İyi ki televizyonlar her anı verdi. Halkımız oylamanın ne kadar gayri ciddi ve rezalet içinde gerçekleştiğini canlı izledi. Orada oy veren bazı milletvekillerinin kulağına ‘evet’ diye fısıldandı. ‘Evet’ dediler. Tarihi ve kritik bir konuda nasıl oy verdiklerini herkes bizzat gördü” dedi.

Muhtemel krizi öngörerek Büyükelçi Namık Tan’ı Şubat başında normalden erken göreve başlattıklarını söyleyen Davutoğlu “Süreci bilerek hızlandırdık. Washington’a gönderdik. Biraz ağırdan alsaydık istişare için Ankara’ya çağıracak imkânımız ve elçimiz olmazdı. Bu kozumuzu kullanamazdık” dedi.

Hürriyet gazetesindeki habere göre ne zaman döneceği konusunda ise “Uzun sürebilir. İki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamı çok geniş” diye anlamlı mesaj verdi. Davutoğlu, Katar’da Hillary Clinton ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın uzayan ve bu nedenle bir ABD’li diplomatın girmek istediği o görüşmenin de Ermeni tasarısının görüşülmesi nedeni ile sarktığını söyledi.

Ermeni tasarısı kabul edilir edilmez Türkiye’nin yaptığı jet açıklamayı ise Davutoğlu, “Önceden özellikle planlamıştık’ diye açıkladı. İki ihtimale göre hazırlık yaptıklarını belirten Davutoğlu “Oylamadan önce Başbakan’la bütün opsiyonları konuştuk. 2 ayrı plan hazırladık. Tasarının geçme ve geçmeme durumuna göre, 2 ayrı açıklama da yazdık. Sonuç açıklanır açıklanmaz da daha 1 dakika dolmadan hükümetin tepkisini kamuoyuna duyurduk. Şimdi, hazırladığımız planı adım adım uygulayacağız” diye konuştu.

Musevi lobileri ile ilgili “Aramız kötü diye desteklerini çektiler ve tasarı komisyondan geçti” eleştirilerinin haksız olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Sonuçlar ortada. Yahudi lobisinin desteğini aldığımız oylamalarda tasarıya hayır oyu daha düşüktü” dedi.

Tasarıya karşı 22 hayır oyunun önemine dikkat çeken Davutoğlu, “Bu sonucu iktidar ve muhalefet milletvekillerinin birlikte yürüttüğü ekip çalışması, Türkiye’nin artan stratejik gücü ve Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmış olması doğurdu” değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...