Denizler sanılandan az yükselecek

Son araştırmalara göre, Antartika’daki ana buzul örtüsünün erimesi, deniz seviyesinin daha önce açıklananlardan daha az yükselmesine neden olacak. Rakamlar revize edildi ama tehlike geçmiş değil.

Denizler sanılandan az yükselecek

Bristol Üniveristesi’nden Jonathan Bamber’in öncülüğünde, son 30 yıldır elde edilen yeni buz kalınlığı ve yüzey bilgileri doğrultusunda bir modelleme ile buzların erimesi sonucu oluşacak değişimler yeniden hesaplandı.

Dünyada üç ana buzul örtüsü bulunuyor; Grönland, Doğu ve Batı Antartika buzul örtüleri... Bamber’in son araştırmasına göre, en dengesiz durumdaki Batı Antarika Buzu Örtüsü çökerse, 1970’li yıllarda beri kabuledilen hipotezlerin farklı olarak, küresel ölçekte deniz seviyesi 5 ya da 6 metre değil, 3.3 metre yükselecek.

Sonuçtaki farklılığın temelinde, hesaplamaların toplam buz kütleisinin hacminin toplam hacme eklenmesi üzerinden değil, buzbilim (glasiyoloji) teorilerine dayalı modellerle yapılması yatıyor.

Yeni modelleme ile aynı zamanda, deniz seviyesinden en çok etkilecek bölgelerin neresi olacağı da hesaplandı. Dünyanın yerçekimi alanı, her yerde aynı olmadığı için deniz seviyesindeki artışlar da farklı bölgelerde farklı gerçekleşecek.

EN ÇOK AMERİKA ETKİLENECEK
Son hesaplamalara göre Kuzey Amerika’nın 40 derece enlemi civarında kalan Pasifik ve Atlantik kıyıları en büyük tehdit altında. Bu alanda, New York ve Los Angelas gibi büyük metroller yer alıyor. Dünya’daki sular ortalama bir metre yükselirse, bu kıyılarda bir metre 25 santimetre yükselecek.

Denizler sanılandan az yükselecek  - 1


Araştırma sonucunda elde edilen bir başka ilginç sonuç da Grönland Buz Örtüsü’nün, küresel ısınmaya düşünülenden daha dayanıklı olduğunun ortaya çıkması oldu.

‘SORUN YOK ANLAMINA GELMEZ’
Yeni bulgular eskilerine göre daha umutkar olsa da, Bamber yine de uyarı da bulunuyor: “Unutulmasın ki deniz seviyesindeki bir buçuk metrelik artış, Bangladeş’te 17 milyon kişinin yerlerini terk edeceği anlamına geliyor. Bu nedenle kıyı bölgelerinde yaşayanların karşı karşıya bulundukları tehlikelerin farkına varmak çok önemli”

Sayfa Yükleniyor...