NTV

Dev yarasalar tehdit altında

Türkiye

Bilim adamları, Malezya'nın batısında yaşayan dünyanın en büyük yarasa türünün, aşırı avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Meyvelerle beslenen "büyük uçan tilki" adlı yarasa türünü yemek ve spor amaçlı avlamak serbest. Ancak, "Uygulamalı Ekoloji" dergisinde bir makale kaleme alan araştırmacılar, avlanma bu hızla devam ederse, büyük uçan tilkilerin Güney Doğu Asya'da altı yıl içinde yok olabileceğini söylüyor.

Kanat açıklığı neredeyse bir buçuk metreye ulaşan büyük uçan tilkiler, ağırlıklı olarak Malezya, Endonezya ve Tayland'da görülüyor. Meyvelerle beslenen bu dev yarasalar, ağaçlardaki çiçeklerin özütünü içerken polen yayarak da, ekosistemde önemli bir rol oynuyor.

Ancak BBC Bilim Muhabiri Math MacGrath'ın aktardığına göre Malezya'nın batısında her yıl bu yarasalardan 22 bini yasal olarak, yemek, spor ve tıbbi amaçlarla öldürülüyor.

AV YASAĞI
Araştırmacılar, bu düzeydeki avlanmanın yarasaların soyunu sadece altı yıl içinde tüketebileceğini söylüyor. Bilim adamları, türün kendini toparlayabilmesi için en azından geçici bir av yasağı konması çağırısında bulunuyor.

Araştırma ekibinin başını çeken Doktor Jonathan Epstein da, yasal avlanmanın sorunun sadece bir kısmı olduğunu söyledi. Epstein, "Avlanma izinlerini doğal yaşam kurumu veriyor. Bizim kullandığımız veriler her yıl verilen bu izinlere dayanıyor. Ancak yasadışı av olduğu da kesin. Dolayısıyla avlanma sorunu düşündüğümüzden daha da büyük olabilir. Tabi doğal yaşam kurumu, av yasalarını uygulamak için elinden geleni yapıyor, ancak yasadışı av her ülkede görülen evrensel bir sorun." diye konuştu.

Epstein ve ekibi, 2003–2007 yılları arasında büyük uçan tilki yarasalarının tünediği 33 farklı aranı araştırdı. Ayrıca ne kadar uzaklara gidebildiklerini bulmak için bazılarına uydu vericileri takıldı. Bilim adamları, yarasaların yiyecek ararken bir gecede 60 kilometre dolaşabildiğini ve yeni tüneme alanları bulmak için yüzlerce kilometre kat ettiklerini keşfetti.

Büyük uçan tilkiler, Tayland'da koruma altında. Ancak tür, Malezya'nın büyük kısmı ve Endonezya'da bu korumadan mahrum.