"Enerji kimliğiniz" lütfen

Türkiye Aralık ayında yeni bir uygulamayla tanıştı... Artık binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve benzeri için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimlikleri olacak.

"Enerji kimliğiniz" lütfen

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, enerji kimlik belgesi ile birlikte ısı yalıtımının zorunlu olduğunu, ancak tüketicileri yalıtıma yönlendirecek finansal teşviklerin hala eksik olduğunu bildirdi.

Dernekten, enerji kimlik belgesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 'nin Aralık ayında yeni bir uygulamayla tanıştığı, artık binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve benzeri için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimlikleri olacağı hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Enerji kimlik belgesi ile birlikte ısı yalıtımı zorunlu oldu, ama tüketicileri yalıtıma yönlendirecek finansal teşvikler hala eksik. Ülke ekonomisine her yıl ortalama7,5 milyar dolar kazandıran, ısıtma-soğutma giderlerini ve sera gazı salımını yüzde 50 azaltan yalıtım için hala yüzde 18 KDV uygulanıyor. Yalıtım kredileri üzerinden devlet vergi ve fon alıyor. Bunu da tüketici ödüyor. Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren bir belge. Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı tasarruflu ve sera gazı emisyonu düşük çevreci konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve sera gazı emisyonu yüksek konutları işaret ediyor.''5 Aralık'ta yürürlüğe giren ''Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'' gereğince enerji kimlik belgesinin zorunlu olduğu anımsatılan açıklamada, artık yapılan her binanın bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorunda olduğunu ve belediyelerin bu sürecin başlangıcında yeni binaların ısı yalıtımı projelerinin uygunluğunu denetleyeceğini, bu uygulamanın ilk etapta yeni binalar için zorunlu olduğunu, mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar söz konusu belgenin alınması gerektiği kaydedildi.
         
''ISI YALITIMI MALİYET OLARAK GÖRÜLMEMELİ''
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, enerji kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını, binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85'inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını ve en büyük tasarrufun en az yüzde 50'lik oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlandığını vurguladı.

Ulu, enerji kimlik belgesinin etkisiyle sektördeki büyüme rakamlarının yükseleceğini tahmin ettiğini belirterek, ayrıca yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesinin ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geldiğini ifade etti.

Tüketicilerin bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlayan ısı yalıtımının, maliyet olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Ulu, en başta yalıtım ürünleri ve uygulamalarındaki KDV'nin kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar olduğuna dikkati çeken Ulu, mevcut binalara sonradan yalıtım yaptırmanın maliyetinin ise yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 lira olduğunu, dolayısıyla 100 metrekarelik bir daire için 3 bin ila 4 bin lirayı bulduğunu kaydetti.


Sayfa Yükleniyor...