Genç mucitlerin buluşları sergileniyor

TÜBİTAK'ın bilimsel araştırma yapan gençleri teşvik etmek ve özendirmek amacıyla düzenlediği "39. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması"nın Ankara bölge sergisi açıldı.

Genç mucitlerin buluşları sergileniyor

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki serginin açılışında konuşan TÜBİTAK Ankara Bölge Koordinatörü ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahir Bülbül, gelişmiş ülkelerin ileri teknolojiye sahip olduğunu söyledi.

İleri teknolojiye, yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkmasıyla ulaşılabileceğini ifade eden Bülbül, TÜBİTAK'ın düzenlediği etkinliklerle gençleri bu yönde desteklediğini kaydetti.

Sergide, Ankara bölgesine bağlı Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak'taki okullardan, sergilenmeye değer görülen bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih ve yer bilimleri alanlarında 79 proje yer alıyor.

Yarışmaya Ankara'dan katılan Fulya Gürsoy ve Yasemin Sözütek, "Tarımsal Zararlılara Karşı Alternatif Savaşım Yöntemlerinin Geliştirilmesi" projesiyle, tarım alanlarına zarar veren canlıları biyolojik mücadeleyle yok etmeyi amaçlıyor.

Sözütek, yaptığı açıklamada, bitki gelişimi ve zararlılar için günümüzde kimyasal maddelerin yoğun olarak kullanıldığına dikkati çekerek, bu maddelerin suları kirleterek insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Tarımsal ürün zararlılarına karşı kimyasallar yerine biyolojik müdahale yapılarak sorunların ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Sözütek, yaptıkları çalışmada, laboratuvar ortamında elde edilen canlıların, zararlılar için biyolojik mücadelede kullanılabileceğini gördüklerini kaydetti.

Yasal olmayan yerlerde fotoğraf ve kamera çekiminin engellenmesi konusunda "Kamerasavar" adlı proje hazırlayan Yiğit Mertkan ve Zeynep Öztürk de yaptıkları sistemle, kamera ve fotoğraf makinelerini istenilmeyen bölgelerde etkisiz hale getirdiklerini belirtti.

Şehir su şebekesinden elektrik elde etmek için proje hazırlayan Oğuzhan Ergün de su şebekesinde var olan enerjiyi bir sistemle kullanılabilir hale getirdiğini ve bu enerjiyle bir ampulü yaktığını anlattı.

PROJELERDEN BAZILARI
Sinem Çelik, evdeki bazı elektrikli aletlerin çalışması için enerji üreten "Güneş çanağı" adlı sistemi tasarladı. Sistem, ısı farkından yararlanarak elektrik enerjisi üretiyor.

Cansu Yıldırım ve Yasin Ateş'in tasarladığı "Askeri Amaçlı Manyetik İvmelendirici Top" projesi, fiziksel engellerden dolayı yeterince hızlanamayan çelik mermilerin en yüksek hıza ulaşabilmesini sağlıyor.

Genç mucitlerin buluşları sergileniyor - 1

Dilşer Er ile İlayda Yörükoğlu da ahşabın yanabilirliğini azaltan bir sistem geliştirdi. Yörükoğlu, bor elementini kullanarak ahşabın yanma süresini uzattıklarını belirterek, "Bor ülkemizde en çok bulunan kaynak. Bunu kullanarak, evlerimizin büyük bir bölümünde kullanılan ahşapların yanma süresini uzatıyoruz. Böylece yangınlar da önlenebilir" dedi.

Mert Yüksel ve Gökhan Arıtürk ise ısı sensörü kullanılarak orman yangınlarının önlenmesi konusunda, erken uyarı sistemi geliştirdi. Sistemin maliyetinin oldukça ucuz olduğunu belirten Arıtürk, projenin daha da geliştirilerek 'deki bütün ormanlık ve mesire alanlarında verimli bir şekilde kullanılabileceğini söyledi.

10 Nisan Cuma gününe kadar sürecek sergide, Türkiye finalinde Ankara bölgesini temsil edecek 14 finalist de belirlenecek.

Sayfa Yükleniyor...