Giresun'u sel vurdu

Giresun'da dereler taştı, yollar çöktü, kentin birçok bölgesi 1 metreye varan suyla doldu. Geceyi korkulu bir bekleyişle geçiren kent afet bölgesi ilan edildi.

Giresun'u sel vurdu

Giresun geçtiğimiz hafta çarşamba günü büyük bir sel felaketi yaşamış, arabalar denize sürüklenmiş ve kent sular altında kalmıştı. 22 Temmuz'daki felaketin ardından dün akşam 19.00 sularında başlayan sağanak yağış Giresun'da yine benzer görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.


Saatlerce yağan yağmurla birlikte Aksu, Boğacık Sütlaş, Küçükgüre ve Büyükgüre dereleri taştı. Aksu Deresi kenarındaki binalarda oturan yaklaşık 10 kişi, sivil savunma ekipleri tarafından kurtarıldı.

Özellikle Hacı Hüseyin Mahallesi'nde ev ve iş yerlerini su bastı.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, NTV canlı yayınında kenar mahallelerden sağlıklı bilgi alamadıklarını, yolların tümünde hasar olduğunu ve birçok yolun kapalı olduğunu söyledi.

Aksu, saat 01.00 itibariyle şu açıklamayı yaptı:

"Geçtiğimiz haftadan daha büyük bir afet yaşıyoruz, çoğu yer 1 metreye varan sularla dolu. Tahliye çalışmaları devam ediyor ama buna makine veya insan yetecek gibi değil. Büyük bir sel felaketi yaşıyoruz. Devlet yetkililerinden ve Başbakan Erdoğan'dan Giresun'un afet bölgesi ilan edilmesi için söz aldık."

Kentte incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, öğle saatlerinde Giresun'un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

SAHİL YOLU SUYUN TAHLİYESİNİ ENGELLEDİ
Kerim Aksu, bu sabah NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada ise kentin altyapısını tamamen çöktüğünü söyledi.

Aksu şöyle konuştu: "Sabaha kadar uğraştık ama insan gücünün yapamayacağı şeyler var. Büyük bir felaket yaşıyoruz. Geçen haftadan daha büyük... Kaldırımlar, evler, bahçeler, parklar yollar...  Bizim sabah 07.00’ye kadar süren yağışta çabamız can kaybını engellemek oldu. Bununla ilgli tüm anonslara yanıt verdik. Ancak mal kaybıyla ilgili anonslara yanıt vermek pek mümkün olmadı. Çok şükür can kaybı yok. Giresun-Dereli yolunu trafiğe yeni açabildik. Tüm gece kapalıydı. Giresun tümüyle felç oldu. Afet bölgesine alınmasını bir haftadır söylüyorduk.  Giresun tarihih en büyük selini yaşıyor şu anda.

Geçmişi eleştirirek bir yerleri suçlamak istemem ama Karadeniz Sahil Yolu sadece koyları ve bölgenin güzelliğini değil şehirlere de zarar vermeye başladı. Şehrin önünde bir blok var. Bir mühendislik faciası, tahliyeleri yapılmamış. Bu yol şehrin alıdığı yağışı, suyu tahliye etmeyi engelliyor. Tabii böyle bir yağmuru sadece altyapıya mal etmek insafsızlık olur.

Bundan sonra dere yatakları ve su tahliyeleri üzerinde çalışacağız. Zaten geçen haftaki selden sonra bu konuda çalışıyorduk. Tam da birçok kanalı temizlemiştik. Maalesef çabamız boşa gitti.

Karadeniz sahil yolunu en azından şehir içi bölümlerini yeniden sorgulamak lazım. Biz belediye olarak valimizle de konuştuk. Karayolları ile de görüştük. Şehrin önünde blok oluşturmuş. 50 metre önünde deniz var ve suyu tahliye edemedik."

SON 59 YILIN EN CİDDİ MİKTARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uyarı ve Tahminler Sorumlusu Ümit Turgut da Giresun'un 10 günde metrekareye 405 kg yağış aldığını belirterek "Burası bu yönüyle 100 yılın felaketini yaşıyor" dedi.

Turgut "Özellikle hafta sonuna kadar yağışlar devam edecek. Dünkü yağış miktarları oldukça ciddi. Giresun'da 160 kg yağış almış.  Giresun'un 10 günlük yağış miktarlarını topladım metrekareyi 405 kg yağış düşmüş. Son 59 yılın en ciddi miktarı. Bölge bu yönüyle 100 yılın felaketini yaşıyor. Hafta sonuna kadar yağış sürecek, eski şiddetinde olmayacak ama artık toprak doygun halde... Bundan sonraki miktarlar yeniden akışa geçecek, bu da sel ve heyelan riskini beraberinde getiriyor." dedi.

Giresun'un Yağlıdere İlçesi Belediye Başkanı Abdurrahman Kırhasanoğlu, ilçeden geçen iki derenin taşması sonucu tüm mahalle ve köy yollarının ulaşıma kapandığını söyledi.


RİZE DE SULAR ALTINDA
Rize'nin özellikle doğu bölümünde dün saat 15.00 sıralarından itibaren etkisi gösteren sağanak yağış nedeniyle Salarha Deresi taştı.

Taşkın sonucu meydana gelen toprak kayması nedeniyle Rize ile merkez köylerden Küçükçayır arasındaki kara yolu ulaşıma kapandı.

Dere kenarındaki Çaykur'a ait Ambarlık Çay Fabrikası'nın da aralarında bulunduğu bazı ve ve iş yerleri su altında kaldı.

İkizdere Deresi'nin sağanak nedeniyle yükselmesi sonucu da Rize-Erzurum kara yolu tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

Rize Valisi Zekeriya Şarbak, kentte etkili olan yağış sonrası meydana gelen heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım sağlanamadığını bildirdi.

Vali Şarbak, ''Yağış sonrası oluşan heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım verilemiyor. Bazı köylerimize ise hatların hasar görmesi nedeniyle su verilemiyor. Elektrik verilemeyen köylerimiz için ise ilgili şirket yöneticileri çalışmalarını yürütüyor'' dedi.

Meteoroloji, bu geceden itibaren Rize, Artvin, Hopa, Kars ve Ardahan'da kuvvetli yağış bekleniyor. Uzmanlar bölgede yaşayanları ani sel, su baskını ve yıldırım tehlikesine karşı uyardı.

Kastamonu'da ise Doğanyurt ilçesinde sel nedeniyle 15 köy yolu ulaşıma kapandı, 11 köyün elektriği kesildi. İlçede Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun bahçesi sularla doldu.

Sayfa Yükleniyor...