Güçlü ekonomi ve yeşil enerjiye açılan kapı

Dijital iletişim aracılığıyla elektrik dağıtımı sağlayan akıllı şebekeler, ülkelerin enerji altyapılarını dönüştürmeyi hedefledikleri teknolojiyi temsil ediyor.

Güçlü ekonomi ve yeşil enerjiye açılan kapı

Dijital teknolojiye dayanan, kısaca yazılımların kontrol ettiği elektrik ağları olan akıllı şebekeler, tedarik zinciri içinde geleneksel yöntemlere kıyasla çok da etkin denetim, analiz, kontrol ve iletişim sağlayacak.

Üretimde ve enerjiden yararlanma alanında etkinliği artıran, tüketimi ve maliyeti ise azaltan akıllı şebekeler, şeffaflığı ve tedarik zincirinceki enerjiyi de artıracak.

Geleneksel elektrik şebekelerinin neden olduğu sorunları ortadan kaldırmak için geliştirilen akıllı şebekeler, dünyanın dört bir yanındaki devletler tarafından küresel ısınmanın da önüne geçmek için büyük bir fırsat olarak kabul ediliyor. Dahası, akıllı şebekeler acil durumlarda elektrik kesintilerinin önüne geçecek, devletlerin enerjide bağımsız bir konuma  gelmesinde büyük rok oynayacak.

Akıllı şebekelerin sağlayacağı temel avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

- Tüketiciler elektrik kullanım seviyeleri hakkında net bilgi edinebilecek. Böylece elektrik kullanımlarını daha etkin hale getirecek yönetimi belirleyebilecekler. Evlerde elektrik tüketimini gösteren paneller ve internetten takip edilebilen faturalar elektrik kullanımının denetlenmesini sağlayacak.

- Tüketiciler, kullanmadıkları elektriğin akıllı şebekede ihtiyaç olunan noktalara dağıtılmasına izin verecek. Böylece elektrik tüketiminin en fazla olduğu zamanlarda en düşük maliyetle tüketim yapıbilecek.

- Akıllı şebekeler, karbon tüketiminin en aza indirilmesini teşvik ederken, rüzgar ve dalga enerjisinden elektrik üretilmesini de teşvik edecek. Böylece yenilebilir enerjiler teşvik edilirken fosil yakıtlardan bağımsız bir geleceğe adım atılması sağlanacak.

- Elektrik sıkıntısının kalmadığı bir dünyada, elektrikli araçların kullanımı da doğal olarak teşvik edilecek ve fosil yakıtlara bağımlı araçlar zamanla karbon salınımı yapmayan ulaşım araçlarıyla değişecek. Bu dönüşüm, kişisel enerji tüketimini de ciddi ölçüde azaltacak, fosil yakıtlara yönelik harcamalar ortadan kalkacak.

- Sanayi alanında işlem maliyeti ciddi oranda azalırken, iş güvenliği de artacak.

- Enerji maliyetlerinin azalması, elektrik kesintilerinin ortadan kalkması ve etkin enerji  kullanımı işletmelerin gelirine olumlu yansıyacak.

- Akıllı şebekeler, gelişmiş yazılım ve donanım sayesinde yapılan denetim ve kontrol sayesinde enerji hırsızlığını ortadan kaldıracak.

- Etkin yönetim sayesinde işletmelerin faturalama ve bütçe çalışmaları bir üst seviyeye çıkacak, böylece nakit akışında artış sağlanacak.

- Tüketiciler, hizmet ve ürünlerin fiyatlarındaki azalmayla kişisel maliyetlerini aşağı çekecek.

- Akıllı şebekeler, toplumların enerji altyapılarını 21’inci yüzyıl teknolojilerine güncelleyerek ekonomik kalkınmada çok büyük bir rol oynayacak.

Sayfa Yükleniyor...