İmam Alpman'ı Yılmaz Güney şiiriyle uğurladı

Türk pop ve caz müziği sanatçısı Ayten Alpman, İstanbul'da toprağa verildi. Törende konuşan emekli imam, sözlerini Yılmaz Güney şiiriyle noktaladı.

İmam Alpman'ı Yılmaz Güney şiiriyle uğurladı

Akciğer yetmezliği nedeniyle önceki gün vefat eden sanatçı Ayten Alpman için Teşvikiye Camisi'nde tören düzenlendi.


Törende, Ayten Alpman'ın eski eşi İlham Gencer, oğulları İlhan Gencer ve Bora Gencer ile kızı Ayşe Gencer Demirer taziyeleri kabul etti.

Ayşe Demirer, cenaze namazı öncesi annesinin tabutunun başına geldi. Tabutun üzerine konulan Ayten Alpman'ın fotoğrafına dokunan Ayşe Demirer'in duygulandığı görüldü.

Teşvikiye Camisi'ndeki törene, Ayten Alpman'ın eski gelini Nilgün Belgün'ün de aralarında bulunduğu yakınları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Melike Demirağ, Selami Şahin, Atilla Atasoy, Nil Burak, Sezen Cumhur Önal, Göksel Arsoy, Ayşegül Aldinç, Cahit Berkay, Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca'nın da aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı.

Sanatçı Ayten Alpman'ın cenazesi, namazın ardından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Ayten Alpman, Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Teşvikeyi Camisi'ndeki törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Erol Evgin, Ferdi Tayfur, Adnan Şenses'in de çelenk gönderdiği görüldü.

"SANATKAR OLMAK..."
İkindi vakti kılınan cenaze namazı sonrası dua okuyan emekli imam Mustafa Ekmekçi, herkesin bir gün musalla taşına konulacağını ifade ederek, ''Allah imanla, Kur'an'la, dostların dualarıyla gelebilmeyi nasip etsin'' dedi.

Bu musalla taşından, herkesin olmayı arzu ettiği, her insanın gönlünde hasret taşıdığı bir sanatçının yolcu edildiğini söyleyen Ekmekçi, sözlerine şöyle devam etti:

''Sanatçı olmak bir şeyi yazmak ve söylemekle bitmez. Sanatkar olmak herkese kısmet olmaz. Sanatçı dediğimizde eli kalem tutanlar, diliyle söyleyenler, ülkesini, insanlarını, dağını, taşını, toprağını, vatanını, bayrağını dile getirir. Merhume Ayten hanımefendinin 'Benim memleketim' şarkısı da vatan, bayrak, toprağa ne kadar sevgi ile bağlandığının en büyük ispatıdır. Bu ülkeyi ve insanlarını seversek, Allah da bizi sever. Cenabı hak mekanını cennet eylesin, geride kalanlara sabır versin, yolculuğunu mübarek eylesin.''

YILMAZ GÜNEY ŞİİRİ
Mustafa Ekmekçi sözlerini Yılmaz Güney'in,

''Kavgayı, bir yaprağın üzerine yazmak isterdim
Sonbahar gelsin yaprak dökülsün diye
Öfkeyi, bir bulutun üzerine yazmak isterdim
Yağmur yağsın bulut yok olsun diye
Nefreti, karların üzerine yazmak isterdim
Güneş açsın karlar erisin diye
Ve dostluğu ve sevgiyi yeni doğmuş tüm bebeklerin yüreğine yazmak isterdim
Onlarla birlikte büyüsün bütün dünyayı sarsın diye''

şiirini okuyarak tamamladı.





Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte olduğu için gelemediğini belirterek, Alpman'ın ölümüne ilişkin şöyle konuştu:

''Çok üzgünüz. Onun ne kadar büyük bir sanatçı olduğunu kanıtlamak için herkesin, hatta onun dönemini yaşamayan çocukların bile dilinde olan 'Memleketim' şarkısı tek başına yeter. Büyük bir sanatçıyı kaybettik. Hayattayken kıymetinin bilinmesi, ölümünden sonra her kesimin bu takdiri göstermesi üzüntümüzü biraz hafifletiyor.''

Eski gelini Nilgün Belgün de, Ayten Alpman'ın için çok önemli bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, ''Çok önemli bir müzisyendi, böyle bir insanı kaybettik. Tam bir cumhuriyet kadınıydı, çok kültürlü bir kadındı. Yalnız ve dimdik yaşayan, kimseye minnet etmeyen, çok onurlu bir sanatçıydı. Müziğinden de asla ödün vermedi. Kızımın babaannesi, benim de akrabamdı'' şeklinde konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, gençlik kolları başkanı olduğu 1975'li yıllarda, Ecevit hareketi yeni başladığı dönemde, Ayten Alpman'ın Taksim Meydanı'nda 500 bin kişiye ''Hayat bayram olsa'' ve ''Sev kardeşim'' dediğini anlattı.

Sarıgül, duygularını ''O günden bugüne onun dediklerini yerine getirip, hayatı bayram haline getiremedik. İnşallah bundan sonra getiririz. Önemli bir sanatçıydı, güzel sözleri vardı. O sözleriyle bize ufuk açtı ve bizi duygulandırdı'' sözleriyle dile getirdi.

Eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen de, ''Ayten Alpman'ı yüreğimizde yaşadık. Sosyal demokratlar olarak Bakırköy'de belediye başkanı olsun diye çok uğraşmıştık. Kendisi sosyal demokrat, insan, paylaşımcıydı. Hem sanatın hem siyasetin bir yıldızı kaydı'' dedi.

Sezen Cumhur Önal da duygularını, ''Böyle bir sanatçının, müzik hayatımızda çok önemli yeri olan değerli bir yorumcunun vefatından sonra ne hissedesiniz? Bir yaprak dökümü, bir çınar, hayatımızdan bir şeyler kopup gidiyor. Anne, babalarınız onun sesiyle güzelleşen şarkıları söylemiştir. Bir devir gençliği onun şarkılarıyla çok sesli müziğe aşina oldu. O zaman Türkiye'de müzik, pop müzik vardı. Pop müzik onunla, benim onlara yazdığım şarkılarla başladı. Ayten Alpman unutulmaz'' sözleriyle ifade etti.

''Yeri dolmaz''
Atilla Atasoy, Ayten Alpman'a teşekkür etmeye ve alkışlamaya geldiğini ifade ederek, ''O müziğimizin ender bulunan onurlu duruşlarından biriydi. Genç ve onurlu duruşun simgesiydi. Bu anlamda bize çok güzel bir örnek teşkil etti. Bir avuç arkadaşla oluşmuş çok güzel bir sevgi bağımız vardı'' diye konuştu.

Selami Şahin de, böyle bir değeri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, Ayten Alpman'ın yeri dolmaz bir sanatçı olduğunu söyledi. Şahin, Alpman'ı yıllar sonrasını gören bir sanatçı olduğunu, 10 yaşındaki çocukların bile şarkılarını büyük bir zevkle dinlediğini anlattı.

Selçuk Ural da, Ayten Alpman'ın 2 yıl önce bir CD yaptığını ama bundan basının tek satır bahsetmediğini dile getirerek, Alpman'ın muhteşem şarkılar yaptığını söyledi.

Ural, ''Şarkılarını 200-250 sene daha dinleyeceğiz. Alpman, Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük yorumculardan biriydi. Sessiz sedasız, kimseye haber vermeden el sallayıp gitti'' dedi,

"Bu herkese nasip olmaz''
Nil Burak da, sözcüklerin bittiği yerde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Çok üzgünüm. Çok sevdiğim sanatçı arkadaşımdı. Ablamızdı. İstanbul'a ilk geldiğim günden beri tanıyorum. Sesimi çok beğenirdi. Hep caz okumamı söylerdi. Birlikte çok çalıştık. Yeri çok zor doldurulacak bir sanatçı. 100 senede bir gelecek bir sanatçı. Duruşundan ödün vermeyen, dimdik ayakta duran, tek başına mücadele eden bir sanatçıydı. Sesi çok güzeldi. Yıllarca beraber anıldık. Vefatını duyunca şok oldum. Bazı insanlara ölüm yakışmıyor, Ayten ablaya da yakışmadı. Ama Allah'ın takdiri, hepimizin gideceği yer.''

Göksel Arsoy da, İngiltere'de çektiği ''Altın Çocuk James Bond'' filminin İstanbul çekimlerini tamamladıktan sonra Süheyl Denizci ile Ayten Alpman'ı davet ederek, bir caz müziği yapmalarını rica ettiğini ifade ederek, ''Süheyl Denizci çok başarılı bir parça yaptı ve Ayten Alpman da şahane söyledi. O kadar güzel söyledi ki, müziğin filme çok büyük katkısı oldu. Dolayısıyla filme çok hakları geçmiştir, kendisine minnet, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ayten Alpman'ın vefat haberi geldiği andan itibaren Türkiye onun için iyi konuşuyor, bu herkese nasip olmaz'' diye konuştu.

Haldun Dormen ise Alpman ile çok büyük bir dostluğu bulunmadığını, ancak çok büyük bir hayranlığı olduğunu belirterek, ''Bir-iki kere birlikte olduk, bir kere de bir televizyon programında beraberdik. Türkiye için çok büyük bir kayıp. Hiç bir zaman şarkılarını unutmayacağız'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...