‘İmralı’daki görüşmeler çok önemli’

BDP Grup Başkanvekili Demirtaş, İmralı'da sürdürülen görüşmelere büyük önem verdiklerini, oluşturulacak komisyonlarda yer almaları gerektiğini söyledi.

Roj TV'nin canlı yayınına konuk olan BDP Grup Başkanvekili Demirtaş, devletin Kürtleri bir halk ve özgür bir irade olarak görmediğini, Ankara'daki siyasi krizin temelinin Kürt sorunu olduğunu söyledi. Yemin düğmünü değerlendiren Selahattin Demirtaş, "Bizler Meclis Başkanı'nı ziyaretimizde durumu özetledik ve bu çerçevede çözüm aranacaksa biz hazırız. Bu son derece iyi niyetli bir yaklaşımdır. Bizim derdimiz kriz çıkarmak, büyütmek, derinleştirmek değildir. Bu krizi çıkaran da biz değiliz. Ama çözümü konusunda biz de adım atmaya hazırız" dedi.

DİYALOG SÜRECİ
Demirtaş, 'de Kürt sorunu ile ilgili açıktan yürüyen bir diyalog süreci bulunduğunu, buna karşılık askeri operasyonların sürdürüldüğünü belirterek, "Şimdi sorarlar insana; Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Eğer Kürt sorununu diyalogla çözmeye karar verdiyseniz, bunun en büyük yansıması askeri operasyonların durması şeklinde olabilir. Ateşkesin karşılıklı hale gelmiş olması gerekir" dedi.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELER
Abdullah Öcalan'ın son avukat görüşmelerinde dile getirdiği 'Anayasa konseyi' ve kendisiyle yapıldığını söylediği görüşmelerle ilgili görüşlerini anlatan Demirtaş şöyle konuştu:

"Orada devam eden süreç son derece ciddidir. Bizim de değer biçtiğimiz, sonuçları itibariyle bizi yakından ilgilendiren bir noktaya gelmiş durumda. Süreç itibariyle Türkiye'de aslında demokratik siyasi alanda bulunan herkesin çok yakından takip etmesi gereken bir diyalog-müzakere aşaması orada yaşanıyor şu anda. Barış konseyi, anayasa konseyi gibi demokratik siyaseti de yakından ilgilendiren meseleler pratik alanda işlerlik kazanacaksa bunun en temel aktörlerinden biri bizler olacağız. Devlet sayın Abdullah Öcalan ile belli bir mutabakata varmışsa, barış anayasa konseyinin kurulması konusunda uzlaşmaya varılmışsa, bunun içinde bizim de olmamız gerekir. Devlet o protokollerin hayata geçirilmesinde samimi ise bizim de önümüzün açılması gerekir."

KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI
Programın bir bölümünde Kürt halkının uğradığı zulüm ve baskılara rağmen 36 milletvekili çıkardığını, bunun Türkiye için bir şans olduğunu ifade eden Demirtaş, “ BM sözleşmelerine göre; bir halk orada bulanan yerel veya ulusal parlamentolarda kendi temsil hakkını elde edemiyorsa, kendi kaderini başka şekilde belirleme hakkına sahiptir. Kürt halkı parlamentoda yer alarak kendi kaderini bu şekilde tayin etmek istiyor. Devlet bunun önünü kesmeye çalışıyor bu çok vahim bir durum" dedi.

‘AK PARTİ’Yİ ZORLARIZ’
BDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 'Türkiye'de Kürt sorunu vardır' denilmeyecekse yeni anayasa yapmanın anlamının olmadığını, iktidar partisi ile mutabakat olmaması halinde TBMM ve AK Parti'nin çalışmalarını zorlayacak demokratik eylemler yapabileceklerini anlatırken, CHP'nin sorunu tutuklu 2 milletvekilinin durumuna indirgeyerek ilkesiz bir tutum sergilediğini, bunun da kendi demokratik taleplerinin gölgelenmesine yol açtığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...