iPhone yazılım geliştiricisi korsana 'Dur!' diyor

Sopods isimli firma, geliştirdiği "Full-Screen Web Browser" isimli Apple iPhone yazılımının yasa dışı kullanımının artması sonucunda iPhone platformu için şimdiye kadar yapılamayanı gerçekleştirdi.

iPhone yazılım geliştiricisi korsana 'Dur!' diyor

Apple iPhone ve iPod Touch için kullanıcıların ücretsiz ve ücretli uygulamalar edinebildiği Apple App Store'da 12 Şubat 2009 tarihinde satışa sunulan ve 66 binden daha fazla kere yüklenen "Full-Screen Web Browser" uygulamasının geliştiricisi Ben Chatelain, iPhone platformunda korsana karşı savaş için büyük bir zafer kazandı.

App Store üzerinde 10 ülkede en iyi ücretli 100 uygulama listesinde bulunan, 9 ülkede ise en çok indirilen 20 araç içerisinde bulunan uygulama, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra Apple kullanıcılarının yasadışı yazılım kullanmasına olanak tanıyan "Jailbreak" ekiplerinin hedefi haline geldi.

Telefonlarının yasal işletim sistemini korsan uygulamaları çalıştırabilecek şekilde değiştirmesi ve bu sayede ücretli olarak sunduğu uygulamasının yasadışı şekilde kullanmasından rahatsız olan Chatelain, "kırılmış" uygulamasını kaç kişinin kullandığını ve bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğinin yolunu aramaya başladığını ifade ediyor.

Problemi sunucu taraflı çözebilecek bir yöntem geliştiren yazılımcı, uygulama çalıştığı zaman kullanan kişiye yasadışı bir kopya kullandığını, uygulamayı kullanmaya devam edebileceğini gösteren bir uyarı mesajı çıkarıyor. Bu uyarı mesajı, 10 kez görüntülendikten sonra uygulama tekrar çalıştırıldığında, kullanıcı yazılımı satın almaya veya uygulamayı kapatmaya zorlanıyor.

Apple'ın sert politikaları nedeniyle, çalışan uygulamaların iç yapısına bir değişiklik yapılamadığını ifade eden Chatelain, dışardan bir müdahale yapılması durumunda, korsan yazılımı kullanan kişinin uygulamayı tekrar yükleyerek kolaylıkla bu önlemi aşabileceğini söylüyor. Bu yöntem yerine, uygulamaları tamamen sunucu tarafında kontrol ettiğini ifade eden yazılım geliştirici, bu şekilde hem Apple'ın koyduğu kuralları çiğnemediğini, hem de kullanıcı tarafından çözülemeyecek bir engel geliştirdiğini belirtiyor.

iPhone'un Apple denetimini bir hapishane göndermesiyle kınayan ve cihazı "hapisten kaçırdığı" için "Jailbreak" adı verilen yöntem geliştirildiğinden beri, iPhone için uygulama geliştiren yazılımcılar korsan yazılımın nasıl önüne geçileceği konusunda fikir alışverişi yapıyorlar. Şu ana kadar geliştirilen yöntemler, uygulama geliştirilirken yazılıma entegre edildiği ve yazılımın içinde bulunan bir önlem olduğu için, uygulamalar bir şekilde kırılabiliyordu.

Sayfa Yükleniyor...