‘Kürtler kitap okumuyor'

Mersin’de yaşayan Türkler ile Kürtlerin arasındaki sosyal mesafenin açıldığını gösteren araştırmada sorunun sebepleri arasında Kürtlerin kronik işsiz ve pazarlanabilir becerisinin olmaması gösterildi.

‘Kürtler kitap okumuyor'

Mersin'de yan yana yaşayan Türklerle Kürtler arasındaki ayrışmanın ulaştığı vahim boyutları gözler önüne seren araştırmasıyla büyük yankı uyandıran Yrd. Doç. Ertuğrul Gödelek, 12 yıllık çalışmanın öyküsünü Akşam gazetesine anlattı.

“Aslında bu bir pazar araştırması olarak başladı. Mersin'de Ak Yelken diye bir marketler zinciri vardı. Onun başındaki adam, satış trendini yakalamak için bir araştırma yapmamı istedi. Örneklem seçiminde o marketin yetkililerinden ve çalışanlarından destek aldık.

Elimde hazır örneklem varken 'Bunlara psikolojik ölçek uygulasam nasıl sonuç alırım' diye düşündüm. Elimdeki tüm bilimsel ölçekleri uyguladım. Sonra market iflas etti, ama örneklem elimde kaldı. Araştırmaya 3 bin 500 denekle başladım.

Onların birçoğu şimdi yok. Kimi öldü, kimi taşındı, kimi dağa gitti. Kala kala elimde iki bin denek kaldı. Bu araştırmayı 2012'de tekrar yapmaya kalksam herhalde elimde bin 600 kişi falan kalacak. Kaybolan deneklere ilişkin verileri koymadım makaleye.

KÜRTLER GETTOLAŞIYOR
Türklerle Kürtler arasındaki sosyal mesafede yaşanan açılmanın, ekonomik, kültürel ve sosyal olmak üzere üç bacağı var. Mersin'deki tüm tablacılar Doğu ve Güneydoğu kökenli, göçle gelmişler. Eğitim imkanlarından layıkıyla yararlanamıyorlar. Yoksullar. İş becerileri yok. Kürt deneklerimin büyük kısmı 12 yıldır kronik işsiz.

Doğup büyüdükleri topraklarda değiller ve gettetolaşıyorlar giderek. Bana göre asıl sorun işsizlik ve becerisizlik. Pazarlanabilir bir becerisi yok bu insanların. Okumuyorlar.”

ÇÖZÜM SİYASİ OTORİTENİN
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Süha Aydın'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Gödelek, “Ben sadece fotoğrafı çekip ortaya koyuyorum. Çözüm siyasi otoritenin” dedi.

Rektör Prof. Süha Aydın ise şunları söyledi, “Bazı Psiko-Sosyal Değişkenler Bakımından Organize Suça ve Terörizme Katılımın Boylamsal Yöntemle İrdelenmesi: Mersin Örneği' adlı çalışma, Mersin Üniversitesi'nin kurumsal yapısı tarafından desteklenerek yapılan bir araştırma değil. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek'in kendi akademik ilgileri çerçevesinde sürdürdüğü çalışmaların bir sonucudur.”

'EMNİYETLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ'
Araştırma sonuçlarını geçen hafta düzenlenen 2. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda sunduğunu hatırlatan Gödelek, ekledi: “Bu benim şahsi çalışmam. Üniversiteyle ilgisi yok... Ekibim yok. Nerede ekip kuracak para. Ben bu araştırmada ne bir engelle, ne bir destekle karşılaştım. Haberin yayımlanmasının ardından dün emniyetten aradılar, 'Birlikte çalışabilir miyiz' dediler. Ben de olur dedim.”

Sayfa Yükleniyor...