Maaşlarını alamadılar, gemide yaşıyorlar

Trabzon açıklarında hacizli olduğu için  demirleyen Kamboçya bayraklı geminin 3'ü Türk, 5 mürettebatı, maaşlarını  alamadıkları için yaklaşık 3 aydır gemiyi terk etmiyor.

Maaşlarını alamadılar, gemide yaşıyorlar

Merkezi İstanbul'da bulunan Trans Akbaş Gemi İşletmesine ait 1532 grostonluk Kamboçya bayraklı gemi, Trabzon Limanı'ndan aldığı yükü Rusya'nın Poti Limanı'na boşaltmasının ardından tekrar Trabzon'a döndü. Şirketin borçları nedeniyle haciz konulduğu öne sürülen ''Kaptan Dursun Akbaş'' adlı gemi, yaklaşık 3 ay önce demir attığı Trabzon açıklarında bekliyor.

Gemideki 3'ü Türk, 2'si Gürcü, 1'i Rus olmak üzere toplam 5 mürettebat ise bu sürede alacakları ödenmediği gerekçesiyle gemiyi terk etmiyor. Gıda ve ısınma sorunu yaşan mürettebat, Trabzon Liman Başkanlığı ve Valiliğin yardımlarıyla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Gemiye ait bir botla yiyecek almak için Faroz balıkçı barınağına gelen gemi mürettebatından Recep Dursun, zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını söyledi.

Firmayla 3 ay öncesine kadar sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Dursun, şunları anlattı:

''Ancak 85 gündür burada bekliyoruz. Paralarımız ödenmiyor. Bunun krizle alakası olamaz. Bu zamana kadar oyalamaları ve bekletmeleri bizi çaresiz bırakıyor. Şu anda gemide kalorifer çalışmıyor. Liman Başkanlığı sayesinde Valilik bize yardım gönderdi. Onların sayesinde temel ihtiyaçlarımızı  karşıladık.''

Gemi kaptanı Tamazi Sabiashvili tarafından imzalı ve mühürlü olan maaş alacaklarına dair belgeyi gösteren Dursun, ''Benim yaklaşık olarak 12 bin TL alacağım var. 3 bin TL'lik borcum nedeniyle telefonlarımı kapatmak zorunda kaldım. Bir an önce maaşlarımızı almak istiyoruz'' dedi.

Mağduriyetlerini Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonuna (ITF)  bildirdiklerini vurgulayan Dursun, ''Bizi avukatlarına yönlendirdiler. Avukatlar da  bizden vekalet istediler. Gemide bulunan üç Gürcü arkadaşın vekalet ücreti 350 TL tuttu. O kadar paramız olmadığı için şu anda bir şey yapamadık. Bugün bir  mahkemeye başvuracak paramız dahi yok'' diye konuştu.

BALIKÇILARDAN YARDIM ALIYORLAR
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise yaşanan problemi Liman Başkanlığı tarafından öğrendiklerini ve gemi personelinin ihtiyaçlarını gidermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Mutlu, geminin yabancı bayraklı olması nedeniyle mürettebatın kıyıya çıkmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ''Tabii ki önemli olan can güvenliği. Dün burada kalmalarını önerdik ve teknelerini çektik. Arkadaşların mağdur olduğunu Liman Başkanlığı'ndan öğrendik. Liman Başkanlığı ve Valilik tarafından kendilerine yardım yapıldığını biliyoruz.''

Geminin hacizli olduğunu öğrendiklerini belirten Mutlu, ''Ancak bu resmi bir konu. Ne olduğunu tam olarak bilemiyoruz'' dedi.

Faroz balıkçı barınağında kendilerine getirilen gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini alan Recep Dursun ve beraberindeki diğer mürettebat, servis teknesi eşliğinde tekrar açıkta bekleyen gemiye döndü.

Sayfa Yükleniyor...