Mucizevi göç başlıyor

Van Gölü'nün tuzlu sularında yaşayan inci kefalinin mucizevi yolculuğu başlıyor.

Mucizevi göç başlıyor

Yıllar boyu okullarda bize “Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında hiçbir canlı yaşayamaz” diye öğretildi. İnci kefalı bu tabuyu yıktı... Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayan inci kefalı, üreme döneminde bir başka mucizeyi daha gerçekleştiriyor. Üremek için akarsulara göçeden inci kefalı, hem akıntıya karşı yüzüyor hem de şelaleri aşmak için metrelerce havaya uçuyor.

İnci kefalı Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suyuna yumurta bırakamadığı için ilkbahar aylarında büyük sürüler oluşturarak akarsulara göç ediyor. Akarsular üzerinde bulunan doğal ve yapay engelleri aşmak için büyük bir mücadele veriyor. Bazen şelaleleri tırmanmak zorunda kalıyor. İnci kefalı’nın bu mucizevi göçü başladı.  75 gün sürecek bu yolculukta inci kefalını binbir türlü güçlük bekliyor.

İnci kefalı ile ilgili yıllardır araştırmalar yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı şunları söylüyor:” Aslında balıkların göçü, hayvanlar içinde en zor izlenebilenlerden bir tanesidir. Bu yüzden somonların göçünü görmek için her yıl binlerce insan bu göçün çıplak gözle görülebildiği kuzey ülkelerine akın eder. Ancak günlerce süren çabadan sonra bir veya birkaç somon şelaleye tırmanırken görülebilir. Oysa inci kefalı, Mayıs-Haziran aylarında göl çevresindeki akarsulara öyle yoğun bir göç yapar ve engelleri aşmak için o kadar büyük çaba sarf eder ki çıplak gözle yüzlerce inci kefalını bir şelaleciği aşmak için aynı anda atlarken görmek mümkündür. Doğa Gözcüleri adlı derneğimiz inci kefalının üreme göçünün izlenebileceği gözlem noktalarını tespit etmiş ve buralarda göç gözlemini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır.”

İnci kefalı yumurtasını akarsu yataklarına bıraktıktan sonra tekrar Van Gölü'ne dönüyor. Akarsularda yumurtadan çıkan inci kefalı yavruları da kısa bir süre sonra göle geçiyorlar.  İnci kefalı, kış aylarında gölde ağlarla avlanıyor. Üreme zamanında ise kaçak olarak akarsu yataklarında basit tuzaklarla avlanabiliyor. Doğa Gözcüleri Derneği inci kefalı’nın kaçak avlanmasına karşı çalışıyor. İnci kefalı’nın türünün tükenmeden avlanması için çaba harcıyor. Bu koruma çalışmaları sonucunda kaçak avcılık oranı on yıl içinde %60 azaltıldı.  Bu çabalar sonunda inci kefalı’nın üreme döneminde av yasağı getirildi.

İNCİ KEFALI'NİN ÜREME DÖNEMİ BAŞLADI, AVLANMA YASAK
Tatlı sularda yumurtalarını bırakacak olan balıkların üreme dönemlerini verimli geçirmesini ümit ettiklerini anlatan Sarı "Fakat üreme dönemindeki riskleri görmemiz gerekiyor. Bu dönemle birlikte kaçak balıkçılık da başlıyor. Üreme döneminde avlanması kolay olan balıklar kamyonlara doldurulup satışa sunuluyor" dedi.

Kaçak balıkçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Valiliğimiz geçtiğimiz şubat ayından itibaren gerçekleştirilen toplantılarla gerekli görev dağılımını yaptı. Burada kamu kurum ve kuruluşları kadar vatandaşlarımıza da görev düşmektedir. Talep olmayan ürünün arzı da olmaz. Vatandaşlarımız eğer bu dönemde balık tüketimini bırakırsa, kaçak balıkçılar da bu işten vazgeçer. Buradan kaçak balık avlayanlara da sesleniyorum. Tabi bu işi yapanların hepsi balıkçı değil, normal bir vatandaş ya da bir devlet memuru da kaçak balıkçılık yapabiliyor. Zaten iş artık kişisellikten çıktı. Artık kaçak balıkçılar suç örgütleri haline dönüşmeye başladı, uzantıları var. Bunlar kar amacı ile bu işi sürdürüyorlar. Yapanların hiç biri balıkçı değil. Bu iş büyük bir kar bırakıyor ve bunlar da bundan yararlanıyor. Balıkçılarımız da bunlara mahal vermemelidir. Çünkü bu dönemde kaçak balık avlamak bindiğin dalı kesmek demektir. Balıkların kaçak olarak avlanması en çok balıkçıları etkiler" şeklinde konuştu.

Kentin çeşitli bölgelerinde iş yerleri bulunan balıkçı esnafı ise, avlanma yasağının biteceği 30 Haziran 2009 tarihine kadar inci kefalı satmayacaklarını belirttiler. Bu tarihe kadar balık avlamayacaklarını ve avlanmasına da göz yummayacaklarını anlatan balıkçılar, "Bu iş bizim ekmek teknemiz. Kendi elimizle ekmek teknemize zarar vermeyiz" diye konuştular.

Sayfa Yükleniyor...