Nevşehir'de 9.2 milyon yıllık fosil bulundu

Fransız bilim insanları zor bir keşif gerçekleştirerek, Türkiye’de volkanik kayalarda saklı 9.2 milyon yıllık bir gergedan kafatası bulmayı başardı.

Nevşehir'de 9.2 milyon yıllık fosil bulundu

Fransız bilim insanları, Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Karacaşar beldesinde yapılan çalışmalarda çok nadir rastlanan bir fosil keşfetti. Kafatası kalıntısının, milyonlarca yıl önce Akdeniz’de yaşayan iki boynuzlu gergedan Ceratotherium neumayri’e ait olduğu belirtildi.


Gergedanın volkanik kayalarda hapsolan kafatasını inceleyen araştırmacılar, Ceratotherium neumayri’nin, İtalya’nın antik Pompeii kentinde M.S 79 yılında yaşanan Vezüv yanardağı patlamasına benzer çok büyük doğal afette öldüğünü belirtti.

Yanardağ patlamasıyla etrafa saçılan lavlardan kaçamayan Ceratotherium neumayri, sıcaklığı 500 dereceye varan lavların altında kalarak çok hızlı ve acı dolu bir ölüm yaşadı. Gergedan, lavlarla beraber öldüğü yerden yaklaşık 30 km öteye sürüklendi. Ceset, aşırı sıcaklık nedeniyle kupkuru olurken, gergedanın kafatası volkanik kayalarda hapsoldu.

Nevşehir'de 9.2 milyon yıllık fosil bulundu - 1 Ceratotherium neumayri ve Karacaşar'da bulunan kafatası.

Pierre-Olivier Antoine'nin başını çektiği araştırma ekibi, gergedanın aşırı sıcaklı altında ‘piştiğini’, volkanik akıntının da bu esnada kafatasını vücuttan ayırdığını belirtti. Kıtaların hareketini devam ettirdiği milyonlarca yılın ardından, gergedandan geriye kalan kalıntılar Nevşehir sınırları içinde bulundu.

Arkeologlar, PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırmada, bu tür bir fosile oldukça nadir rastlandığını belirtti. Araştırmacılar, yumuşak dokuya sahip canlıları daha önce de volkanik kayalarda tespit etmişti. Ancak çok yüksek ısının genelde organik materyalleri kısa sürede yok etmesi, volkanik kayalarda fosil bulunması ihtimalini de çok azaltıyor.

Sayfa Yükleniyor...