Şapka Kanunu nedir, ne zaman çıktı? İşte Şapka Devrimi tarihçesi

Şapka Kanunu, sosyal medyada birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. 1925 yılında oraya çıkan Şapka Kanunu, mesleki kıyafetlerde uygulanan değişiklikle uygulanmaya başlamıştı. Peki, Şapka Kanunu nedir, ne zaman çıktı? İşte Şapka Devrimi tarihçesi.

Şapka Kanunu nedir, ne zaman çıktı? İşte Şapka Devrimi tarihçesi

Şapka Kanunu veya Şapka Devrimi, Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, erkeklerin baş örtme uygulamalarının düzenlenerek Batı ülkelerindeki normlara uygun hâle getirilmesi için 1925 yılında yapılan kanunî düzenlemedir.

Şapka Kanunu’nun çıktığı 25 Kasım 1925 tarihinden önce ülkede bazı meslekî kıyafetlerde değişiklikler görülmüştü. 1925 yılından itibaren Ankara’daki Cumhuriyet Birlikleri, ardından jandarma ve deniz birlikleri “güneşlikli başlık”lar giymeye başladılar. A

Ardından çeşitli devlet daireleri ve okullarda yeni başlık ve kasketler giyilmeye başlandı. İstanbul Galata Bekçileri, yeni başlık ve kasketleri ilk giyen bekçiler oldu.

21 Şubat 1925’te İstanbul’da açılan Kızılay Özel Hemşire Okulu’nda Hemşire Esma Deniz’in çabalarıyla hemşire öğrencileri başlarına peçe örtmek yerine şapka takmaya başladılar.

2 Ağustos’tan itibaren adliye ve mahkemelerde hakimler, mübaşirler, zabıt katipleri yeni kıyafet ve şapkalar giymeye başladılar. Ancak halk, dinî bir değer yüklediği fese bağlılığını sürdürüyordu ve bu konuda reform hareketi, Şapka Kanunu’nun meclisten geçmesi ile başlamıştır.

Sayfa Yükleniyor...