Sarıkamış korunuyor

Sarıkamış'ın eşsiz doğası için bölgedeki tüm yetkililer ve bilim insanları biraraya geldi.

Sarıkamış korunuyor

KuzeyDoğa Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı, Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP)’nın finansal desteği ile yürütülen Kars’ın Etobur Türlerini Koruma, İnsan-Yırtıcı Çatışmasını Önleme ve Yaban Hayatı Turizmini Geliştirme Projesi, yerel yöneticileri bilgilendirme toplantısı, proje ortağı olan Sarıkamış Kaymakamlığı başkanlığında Sarıkamış’ta yapıldı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Biyolog Emrah Çoban, proje süresince yapılan anket, fotokapan ve diğer çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Özellikle yaban hayvanlarının saldırıları sonucunda zarar gören çiftlik hayvanları (inek, sığır, koyun, tavuk, kaz, vb.) için ihbar mekanizması ve tazminat ödeme sistemi üzerine yerel yöneticilerden bilgi aldı. Aynı zamanda bölgede son beş yıl içerisinde gerçekleşmiş yaban hayvan saldırısı ve verdiği zararlar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Bölgede kolaylıkla yapılabilecek yaban hayatı gözlem turizmi hakkında da bilgi veren Çoban şunları söyledi;  “Sarıkamış, 1. Dünya Savaşı esnasında verdiğimiz 90.000 şehidimiz ile önemli olduğu kadar yaban hayat zenginliği ile de önemlidir. Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonunda bölgede şimdiye kadar 13 memeli hayvan türü tespit ettik. Aynı zamanda ’de ilk defa kurtlar Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda uydu vericili tasma takılarak izlenmeye başladı. İnsan – yaban hayat çatışmasının lokal olarak yaşandığı sorunların çözümlerinin daha kolay uygulanabileceği nadir bölgelerden biri. Sarıkamış aynı zamanda Türkiye’de yaban hayatı koridorunun oluşturulmaya başladığı ilk bölge. Sarıkamış Türkiye’de belki de ayı ve kurt gibi büyük yırtıcı hayvanların en kolay görülebileceği yerler arasında. Bölge kış turizmi açısından önemli olduğu kadar ilkbahar ve sonbahar aylarında yaban hayatı gözlem turizmi için de değerlendirilebilir. Ancak bunun olması için ilk önce bu bölgede yaşayan yaban hayvanlarını korumayabilmeliyiz. Bunu yaparken de insan faktörünü kesinlikle unutmamalıyız. Bunun içinde proje sonunda oluşturacağımız Sarıkamış’ın yaban hayatını koruma ve insan yaban hayat çatışması önleme acil eylem planı çok önemli” dedi.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen Sarıkamış çöplüğünün 2012 yılı içerisindeki kapatılacağını ve yaban hayvanları için ekolojik tuzak alan bu alanın restorasyonun hızlı bir şekilde yapılacağını dile getirdi. Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş; Sarıkamış yaban hayatı turizmi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtirken, Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Fatih Demir, bu tür eğitim çalışmalarının okullarda da yapılması gerektiğini, bunun için her türlü yardıma açık olduklarını söyledi. Sarıkamış İlçe Tarım Şube Müdürü Ali Yalçın ise elektro şoklu çit projesinin mutlaka Sarıkamış’ta hayata geçirilmesi gerektiğini, bunun için arıcılıkla uğraşan ve çobanlık yaban kişilerin bilgilendirilmesi için bir toplantı düzenlemek istediklerini ve bu konuda KuzeyDoğa Derneği’nden katkı beklediklerini belirtti.

Toplantı sonunda bölgede görevli kolluk koruma görevini yürüten tüm birimler, Orman İşletme Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü personelinin katılacağı “Yaban Hayvanlarını Korunma ve Yaralı Yaban Hayvanlarına Müdahale” eğitimi için tarih belirlendi. 

Sayfa Yükleniyor...