"Sarmaşık hatayı kapatmaz"

Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl bir süre önce etrafına örülen duvarla gündeme gelmişti. Şimdi de duvarı güzel göstermek için sarmaşıkla kaplanması planlanıyor.

"Sarmaşık hatayı kapatmaz"

TRABZON - ve Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden olan Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinin Belediye Başkanı Abdullah Aygün, duvarın yapılmasıyla
Uzungöl'de oluşan tahribatı bir nebze olsun düzeltmek için duvarın sarmaşıkla söyledi.

Aygün,  Uzungöl'de yeni sezonda yapılacak çalışmaları değerlendirmek amacıyla bir süre önce Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla toplantı düzenlendiğini belirtti.

Toplantıda gölün çevresine yapılan duvarın oluşturduğu görüntü kirliliğiyle ilgili düzenleme yapılmasına karar verildiğini ifade eden Aygün, ''beldenin turizm sezonuna hazır hale getirilmesi için ilgili kurumlar üzerlerine düşen görevi yapıyorlar. Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı, Valilik, Karayolları, Çevre ve Orman Müdürlüğü en güzelini yapmak için çalışıyor'' dedi.

Aygün, beldede genel çevre düzenlemesi, otobüs durağı yapılması, aydınlatma gibi bir çok eksik bulunduğunu anlatarak, ''bu eksikleri tamamlayarak sezona yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Duvarın yapılmasıyla Uzungöl'de oluşan tahribatı bir nebze olsun düzeltmek için duvar sarmaşıkla kaplanacak. Duvarın sarmaşıkla kaplanması ve beldenin sezona hazır hale getirilmesi amacıyla yürütülecek projelerin maliyeti 3-4 milyon lira civarında'' diye konuştu.

Aygün, tahribatın düzeltilmesinin zaman alacağını, kurumların üzerlerine düşen görevi yerine getireceğine inandığını kaydetti.

PEYZAJ MİMARLARI DUVARA DA SARMAŞIĞA DA KARŞI
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga ise Uzungöl'ün etrafına duvar yapılmasının en büyük hata olduğunu söyledi.

Baştan yanlış yapıldığını ve şimdi bu yanlışı düzeltmek için çalışıldığını belirten Ertunga, ''Yanlış düzeltilmek isteniyor, ancak yeni bir yanlış yapılıyor. 'Burada yanlış yapıldı, yanlışı nasıl toparlarız' diye çalışılıyor. Bu yanlış, amaç orayı ilk haline döndürmek olmalı. Yani gerekiyorsa yıkılmalı'' dedi.

Doğadaki en önemli noktanın ekoloji olduğunu anlatan Ertunga, şöyle devam etti:''Kıyı doğal bir alandır. Toprakla suyun arasında üçüncü bir unsur olmamalı. Yapılacak sarmaşık çalışmasının başarılı olacağına inanmıyorum. Geçici bir tedbirdir. Sonuç orasının bozulmuş olmasıdır. Oradaki ihtiyaç yol değil, göldür. Biz artık oraya uzun havuz diyoruz. Farkında değiller, ancak Uzungöl'de
turizm bitti. 'İkinci kez geleceğim' diyen yok. Gelenler de 'niye geldik' diyor.''

Sayfa Yükleniyor...