Şiddet mağdurlarına stüdyo ev

Küçük yaşta anne olmuş veya cinsel istismara uğramış kız çocukları ile şiddet mağdurları için ''stüdyo evler'' kurulacak. İki yıla kadar barınma imkanı sağlanacak bu evlerde, kadınlara meslek de öğretilecek.

''Kadın Hizmetleri Kapasitesinin Artırılması'' başlıklı ve iki yıl süreli proje, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile TOKİ'nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Proje, ''Mağdur kadınların çocuklarıyla birlikte bağımsız yaşama geçişlerini desteklemek ve küçük yaşta hamile kalmış, anne olmuş veya cinsel istismara uğramış kız çocuklarının psiko-sosyal rehabilitasyonlarını sağlamak, böylece kız çocukları ve kadınların desteklenmesine yönelik hizmetleri çeşitlendirerek kapasiteyi artırmak'' amacı taşıyor.

Kadın konukevlerinden ayrıldıktan sonra gidecek yerleri olmadığı için şiddet gördükleri eşlerinin veya ailelerinin yanına dönmek zorunda kalan veya zorunlu evlilikler yapan kadınlara yardımcı olunması amaçlanan proje kapsamında, bu haldeki kadınların en az bir yıl, en fazla iki yıl kalabilecekleri stüdyo evler inşa edilecek.

MESLEKLERİ OLACAK
Stüdyo evlerde barınacak kadınlara aynı zamanda mesleki beceri de kazandırılması hedefleniyor.

Bu çerçevede, İŞ-KUR ile gerçekleştirilecek işbirliği çerçevesinde, stüdyo evlerde yaşayan kadınlara, mesleki eğitim verilecek.

İlk etapta pilot illerde hayata geçirilmesi planlanan proje ile bir-iki yıl içinde ekonomik güce kavuşacak kadınların kendi maddi olanakları ile hayatlarını kurması, çocuklarıyla birlikte şiddetten uzak bir yaşam sürmesi amaçlanıyor.

EVLİLİK EĞİTİMİ
Bu arada Kadın Hizmetleri Kapasitesinin Artırılması Projesi kapsamında Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Antalya'da, belediyelere nikah başvurusunda bulunan her çift, evlilik öncesi eğitiminden geçirilecek.

Belediye tarafından sertifika almak üzere Sosyal Hizmet Merkezlerine yönlendirilen çiftlerin nikah işlemi, bu eğitimden sonra gerçekleştirilecek. Bu eğitimin içeriği bir çalıştay ile belirlenecek.

Proje çerçevesinde, küçük yaşta hamile kalan kız çocukları, çocuk anneler ve cinsel istismara uğramış kız çocuklarına yönelik oluşturulan psiko-sosyal rehabilitasyon programının hizmet sunan birimlerinde çalışan personele de bir dizi özel eğitim verilecek.

KAVAF: OLANAKLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ''Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede sıfır tolerans ilkesiyle hareket eden hükümet olarak, bu yarayı sarmak için her türlü olanağı seferber edeceklerini'' söyledi.

Kavaf, şunları kaydetti:

''Proje kadın konukevinden ayrıldıktan sonra kadınların çocuklarıyla birlikte en az bir, en fazla iki yıl kalabilecekleri stüdyo evlere ve bu evlerde kalırken, kadınların tek başına hayatını sürdürebilmesini sağlayacak şekilde istihdama yönlendirilmelerine duyduğumuz ihtiyaçtan doğdu. Proje gerçekleştiğinde, ekonomik güce kavuşacak mağdur kadınların kendi maddi olanakları ile hayatını kurması, çocuklarıyla birlikte şiddetten uzak yaşaması mümkün olabilecektir. Ayrıca bu sayede, mağdur kadınların korunmaya muhtaç çocuklarının bakıma alınması halinde, çocukların yaşayacakları psikolojik ve sosyal tahribata yol açan problemler birlikte kalabilecekleri bir yer olması halinde en aza indirgenecek veya ortadan kalkacaktır.''

Sayfa Yükleniyor...