Sinema arşivi yeni mekanına kavuşacak

Kültür Bakanı Günay, müzik ve sinema kayıtlarının kültür hazinesi olduğunu belirterek, ''Arkeolojik ya da yazma eserler gibi müzik ve sinema kayıtları da kültür hazinemiz. Bunların da çağdaş teknolojiyi kullanarak geleceğe taşınması gerekiyor'' dedi.

Çankaya Belediyesince Kültür ve Turizm Bakanlığına ''Fikri Mülkiyet ve Sinema Arşivi, Sinema Salonu, Galeri ve Hizmet'' binası yapılmak üzere tahsis edilen araziyle ilgili protokol imzalandı.

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Faruk Erdem Salonunda gerçekleştirilen protokol imza törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ve Çankaya Belediyesi meclis üyeleri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, törende yaptığı konuşmada, işbirliğine verdikleri destekten dolayı Tanık'a teşekkür etti. Toplantının yapıldığı binanın eski Ankara adliye binası olduğunu anımsatan Günay, şunları söyledi:

''Burayı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğümüz kullanıyordu. Önceki yıl genel müdürlüğümüzün isabetli bir girişimiyle bu iki büyük ve çeşitli anılarla dolu mahkeme salonunu kültür ve sanat mekanı haline getirdik. Bu 'de galiba ilk defa oluyor. Benim de şahsen burada çeşitli sıfatlarda anılarım var.''

Çankaya Belediyesinin oy birliğiyle verdiği karar ve destek sonucunda, 12 bin metrekareyi aşan toplam inşaat alanında yeni bir yapı inşa edeceklerini belirten Günay, şöyle dedi:

''Orada, sadece Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, genel müdürlüğümüzün arşivi olmayacak. Aynı zamanda 400 kişilik çok çeşitli kullanılacak toplantı salonu, sergi salonları, çeşitli kültürel işlevlerin sergilenebileceği bir alan olacak. Orayı Çankaya Belediyesi ve Ankara halkı birlikte değerlendireceğiz. Böyle bir alana gerçekten çok ihtiyacımız vardı. Onun için Sayın Başkan başta olmak üzere belediyenin yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Çankaya'ya, Ankara'ya yeni bir kültür merkezi kazandırıyoruz, hem de yeni bir arşiv konusunda mekan eksikliğini gideriyoruz.

Bizim elimizde 50 bini aşkın çeşitli boyutlarda, niteliklerde film, yine 50 bini aşkın müzik kayıtları var. Bunlar şimdiye kadar 500 metrekarelik bir alana sıkıştırılmaya, sığdırılmaya çalışılıyordu. Yangın konusunda 3 yıl öncesine kadar herhangi bir önlem yoktu. Son birkaç yıldır biz fiziki şartları iyileştirmeye çalışıyoruz, ama mekan yeterli değilse siz hangi iyileştirme çalışmalarını yaparsanız yapın, yine de bir kısıtlılık söz konusu oluyor.''

'BELGESEL NİTELİĞİNDE GÖRÜNTÜLERE ULAŞTIK'
Son günlerde ''Cumhuriyet Bayramı hediyesi'' gibi basına yansıyan Atatürk'ün gerçek sesine ulaşılması ve eski kayıtların yenilenmesinin de Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla olduğunu dile getiren Bakan Günay, şunları kaydetti:

''O görüntüler 2 bini aşkın film olarak bizim arşivimizdeydi. Mimar Sinan Üniversitesi ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğümüzün ortak çalışması sonucunda hem Atatürk'ün sesine, hem Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarına hem de Osmanlı'nın son döneminin belgesel niteliği taşıyan görüntülerine ulaştık. Bütün bunlar kısıtlı mekanlar içerisinde ve son derece kötü koşullar içerisinde oluyordu.

Arkeolojik ya da yazma eserler gibi müzik ve sinema kayıtları da kültür hazinemiz. Bunların da çağdaş teknolojiyi kullanarak geleceğe taşınması gerekiyor. Çankaya Belediyesi ile yaptığımız bu anlaşma çok önem taşıyor.

Umuyorum ki fazla uzun olmayan bir sürede tamamlanır. Proje kapsamında TOKİ, bizimle işbirliği yapacak. Ben öngörülen sürelerin biraz daha kısaltılmasında yanayım.''

'ÇOK GÜZEL BİR İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTIK'
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da bugünün çok özel bir anlamı olduğunu ifade ederek, ''Bu salonda buradan sesleniyor olabileceğimi hayatımda hiç düşünmemiştim. 1969 yılında kameranın bulunduğu bir yerdeydim. Burada bir yargılama sürecine tanıklık etmek üzere... Binaya çeşitli kereler değişik konumlarda gelenlerden birisiyim'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankaya Belediyesinin çok güzel bir işbirliğine imza attığını belirten Tanık, şöyle konuştu:

''Balgat bölgesinde, Fen Lisesine çıkan yokuş üzerinde 4 bin metrekarelik bir arsamız vardı. Bu arsanın Fikri Mülkiyet ve Sinema Arşivi, Sinema Salonu, Galeri ve Hizmet binası olarak kullanımını, Bakanlığımızın yapacağı bir bina ile o mekanda yer bulmasını birlikte kararlaştırdık. Bakanımızın sahiplenmesiyle olabildiğice hızlı bir şekilde orada bir kültür yapısı hayat bulacak. Bu bize büyük bir mutluluk veriyor.''

Konuşmaların ardından Bakan Günay ve Tanık, arazi tahsisini içeren protokolü imzalayarak, işbirliğinin hayırlı olması dileğinde bulundu.

'DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİNİ AÇACAĞIZ'
Günay, daha sonra Tanık'a bina içindeki diğer bir salonu gezdirerek, bilgi verdi. Gezi sırasında gazetecilerle sohbet eden Bakan Günay, nisan-mayıs ayı ortalarına kadar Türkiye genelinde 20'ye yakın kültür merkezinin açılışını yapacaklarını ifade ederek, ''Bunlar 90'lı yılların projesi. Temelleri atılmış, ama yarım kalmış, çoğu kullanılmış hale gelmiş yapılardı. İlerlemiş olanları tamamlayarak yığılmayı azaltmaya çalışıyoruz'' dedi.

Ayrıca iki büyük müzeyi bitirdiklerini anlatan Günay, şu bilgiyi verdi: ''Gaziantep Zeugma Müzesini en geç yıl başı açacağız. Türkiye bu çerçevede dünyanın en büyük mozaik müzesine Tunus'u geçerek sahip olacak. Çünkü arkeoloji müzesi ve mozaik müzesi olarak düşünülmüştü. Arkeolojiyi yerinde bırakarak mozaiğiyi tamamen bu yeni binaya geçiriyoruz. O yüzden çok büyük bir müze olacak. Bir de Eskişehir Eti Müzesini yıl başından önce açacağız sanıyorum. Bunlar iyileştirme çalışması değil, yeni müze.''

Bakan Günay, Ankara ile Atatürk Kültür Merkezi alanında büyük bir müze hayali olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...